Fiori Musicali biedt indrukwekkend en gevarieerd jaarprogramma

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vorig seizoen concerteerde kamerkoor Fiori Musicali regelmatig buiten Goeree-Overflakkee. Het eiland moest het met een paar optredens doen, waaronder het traditionele kerstconcert in de Toren van Goedereede. Maar 2017 ziet er heel anders uit. De liefhebber van 'Fiori' en degene die het koor nu eindelijk weleens willen horen, hoeven Goeree-Overflakkee niet af. Het jaarprogramma is namelijk vrijwel in zijn geheel te volgen in Middelharnis (Diekhuus, Grote Kerk en rooms-katholieke kerk) en Goedereede (Toren).

Door Kees van Rixoort

Met een zeer gevarieerd en toegankelijk jaarprogramma treedt Fiori Musicali nadrukkelijk voor het voetlicht op Goeree-Overflakkee. Voor liefhebbers van koormuziek valt er veel te genieten. Nog interessanter is het voor lezers van Eilanden-Nieuws: zij krijgen korting op de entreeprijs. Een kortingsbon staat voorafgaand aan elk concert in de dinsdagkrant (met uitzondering van het eerste concert op 24 maart).

Liturgisch gehalte

"We treden drie keer op met orkest en we hebben twee keer een Bach-programma", vertellen dirigent Sietse van Wijgerden en koorlid Paul Kieviet. "Met ons jaarprogramma zetten we een serie neer, veelal rond de christelijke feestdagen, waarmee de concerten een zeker liturgisch gehalte krijgen. Bijzonder is bijvoorbeeld het Passieconcert dat we op Stille Zaterdag geven. Het programma gaat van donker naar licht; een mooie invulling van de dag tussen Goede Vrijdag en Pasen. Met ons concert op 30 september sorteren we voor op de reformatieherdenkingen in oktober. Alleen op 24 maart zingen we een seculier programma."

Het jaarprogramma start al snel: op vrijdag 24 maart in het Diekhuus te Middelharnis. Onder het motto 'Een dag uit het leven van een koor' brengt Fiori een muzikaal programma dat het verloop van een dag volgt: ontwaken, het kwetteren van de vogels, ingetogen en wilde natuurtaferelen en de slaap aan het eind van de dag. Dit laatste krijgt klank in het beroemde 'Sleep' van Withacre. Iets nieuws is dat het koor een en ander uitvoert met een theatraal randje. Marjolein Beuning verzorgt de enscenering.

Passieconcert

Wat volgt is een passieconcert op 15 april in de rooms-katholieke kerk te Middelharnis: Music for Passiontide. Er is op deze Stille Zaterdag veel emotionele en sfeervolle muziek te horen, uit verschillende tijdperken. Op het programma staan werken van onder anderen Brittan, Tavener en Poulenc. Het publiek kan ook enkele soli met koor en orgel tegemoet zien.

'Bach in volle vaart' is de naam van het concert dat Fiori geeft op zaterdag 27 mei. Plaats van handeling is dan de Grote Kerk van Middelharnis. Het koor treedt op met een barokorkest en vier solisten, onder wie de jonge talentvolle sopraan Eva Hiltbrunner. Met uitvoeringen van het Himmelfahrtsoratorium, de Missa in A, en de pinkstercantate 'O ewiges Feuer' spat het vuur eraf. Als contrast komt echter ook het meer etherische, spirituele aan bod. Alles draait om Hemelvaart en Pinksteren.

Bach en Luther

In 2017 is het vijfhonderd jaar geleden dat de Reformatie begon. Allerlei herdenkingen staan op het programma en ook Fiori laat zich niet onbetuigd. Op zaterdag 30 september gaat het in de Grote Kerk te Middelharnis om Bach en Luther. Het publiek krijgt verschillende cantates te horen die Bach heeft gecomponeerd rond liederen van de grote kerkhervormer. De bekendste is 'Ein feste Burg'. Ook nu treedt Fiori op met barokorkest en solisten. Bezoekers zullen ongetwijfeld het noeste en onverzettelijke Luther-gevoel krijgen.

'Ein Deutsches Requiem' van Brahms, ook wel het Hooglied van de Troost genoemd, staat centraal tijdens het concert dat Fiori geeft op 25 november, wederom in de Grote Kerk van Middelharnis. Wat het publiek kan verwachten is de kamermuziekversie met kamerorkest en soli voor bas en sopraan. Dit concert komt aan het eind van het kerkelijk jaar en in de maand van het gedenken van hen die ons ontvielen.

Fiori, in 2003 opgericht als jong kamerkoor, is bijna vijftien jaar oud. De bezetting is stabiel, waardoor er een geheel tot stand is gekomen dat goed op elkaar is ingespeeld en onder leiding van dirigent Sietse van Wijgerden een flinke kwalitatieve groei heeft doorgemaakt. "De drang om wat te bereiken is groot, ook als de werken wat ingewikkelder zijn." Het koor bestaat uit een vaste kerngroep van zangers en zangeressen, regelmatig aangevuld met andere vocalisten en musici.

Wie het koor dit jaar wil volgen doet er goed aan de concertdata alvast te noteren in de agenda. Het is verstandig om vervolgens de kortingsbonnen in Eilanden-Nieuws in de gaten te houden.