Willem-Jan Kom presenteert het goede doel.
Willem-Jan Kom presenteert het goede doel. Foto:

Voorbereidingen Omloop Goeree-Overflakkee in volle gang

'Feestelijke tocht over 20 km naar Goedereede'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoewel het weekend van 18 en 19 augustus nog ver vooruit in de tijd ligt zijn de voorbereidingen voor de 28e Omloop Goeree-Overflakkee in volle gang. Vorige week presenteerde het bestuur van de Omloop de komende editie. Niet zoveel veranderingen, maar wel een bijzonder onderdeel. Een tocht van Middelharnis naar Goedereede om daar deze met een feestje af te sluiten.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Organisatoren, sponsoren, en deelnemers aan De Omloop ontmoetten elkaar vorige week in het gebouw van TBP Electronics in Dirksland. Voorzitter Willem-Jan Kom van het bestuur van de organisatie, leidde de presentatie van de 28e Omloop.
Wat betreft de afstanden is dit jaar een aantal kleine wijzigingen in de routes aangebracht en is er één afstand toegevoegd. Zo is de 110 km-afstand die rondom het eiland gaat, de route bij Ouddorp iets aangepast omdat de tocht nu langs Werelds aan het Strand zal gaan. Een andere verandering is dat de Kennedyloop (80 km) niet meer in de late avond zal starten, maar tegelijk met de start van de 110 km, om 19.00 uur. Dit heeft organisatorische redenen en nu kunnen de 80 km-lopers ook de gezelligheid van de massale start van een groot deel van de andere lopers meemaken. Verder is er een 20 km-afstand erbij gekomen. Dit zal een tocht met 'feestelijke afsluiting' zijn. Die tocht start in Middelharnis en eindigt in Goedereede. Aan het eind van de avond zullen de wandelaars in Goedereede in feestelijke sfeer ontvangen worden. Het idee voor deze tocht werd vorig jaar bij de afsluitingsbijeenkomst geboren. Toen waren er enkele Goereeërs, die beloofden dat ze voor honderd deelnemers voor deze tocht zouden zorgen en ook de activiteiten rondom de finish zouden verzorgen. Willem-Jan Kom benadrukte dat dit een test is en hij verwacht veel medewerking van de inwoners van het stadje.
Ook dit jaar worden plaatselijke ondernemers en organisaties opgeroepen om langs de route verschillende activiteiten te ontplooien. Zij kunnen contact opnemen met h.verweij@goeree-overflakkee.nl

Goede doelen

Er is weer een aantal goede doelen vastgesteld. Naast een aantal 'kleine' goede doelen – Zwerfboek, KiKa, Geusjes Stee - is het hoofddoel ook dit jaar weer het Sophia Kinderziekenhuis. Via de Stichting Vrienden van Sophia wordt dit jaar onderzoek naar levensbedreigende hartstoornissen bij kinderen gesteund.
Kindercardioloog Janneke Kammeraad van het Sophia Kinderziekenhuis gaf tijdens de presentatie een toelichting op deze aandoening bij kinderen. Het blijkt dat hartritmestoornissen bij kinderen een groot probleem geeft. Mevrouw Kammeraad vertelde dat tien procent van alle sterfgevallen van kinderen wordt veroorzaakt door een plotseling hartstilstand. Er is veel onderzoek nodig om deze kinderen op te sporen en te behandelen, vooral las het gaat om een erfelijke aandoening. Het leven van kinderen die aan deze ziekte lijden wordt ingrijpend veranderd, tijdens de behandeling en na een geslaagde reanimatie. Dit vergt ook veel van de gezin waar het kind deel van uitmaakt. Men zamelt geld in voor onderzoek, zodat er in de toekomst veel minder kinderen overlijden aan plotse hartdood én minder patiëntjes restschade hebben in de hersenen ten gevolge van een reanimatie.
Tijdens de bijeenkomst kwam ook aan de orde hoe men het beste meer bekendheid aan de Omloop te kunnen geven. Het blijkt nog steeds lastig om vooral voor de lange afstand een groot aantal deelnemers te animeren. Het bestuur onderzoekt verschillende mogelijkheden om De Omloop bij een nog groter publiek onder de aandacht te brengen.

Nieuwe website

Eén dezer dagen zal de nieuwe website van www.dewandeltocht.nl in de lucht komen. Via deze site kan men zich gemakkelijk aanmelden en op de hoogte blijven van alle wederwaardigheden van de Omloop. Ook inschrijven voor sponsoring is eenvoudig via de daaraan gekoppelde site www.sponsordewandeltocht.nl Lopers kunnen hier een persoonlijke pagina aanmaken waarop ook de donaties kunnen worden geplaatst. Op de site staan ook de verschillende vermeld.