Afbeelding
Foto:

Terugblik op succesvolle Waterpoortloop

OOLTGENSPLAAT – In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 maart werd de tweede Waterpoortloop gehouden. Op de tocht – waarvan vorige week een verslag van de start stond in Eilanden-Nieuws – kijken we terug met één van de organisatoren: Ton Korteweg.

Door Adri van der Laan

"Het was een zware tocht, maar alles is prima verlopen en de sfeer was perfect", aldus Ton Korteweg. Het weer was ideaal en, zo als verwacht, werd de tocht onder volle maan verlopen. De lange afstanden van 80 en 110 kilometer waren al een tijdje tevoren volgeboekt. Daarom moest een aantal mensen die op de wachtlijst stonden worden teleurgesteld. Voor de kortere tochten van 20 en 40 km bleek gelukkig ook veel belangstelling te zijn. Ruim 40 lopers voor de 40 kilometer en 120 voor de 20. (Per abuis werden, als gevolg van niet bijgewerkte gegevens, vorige week in deze krant veel kleinere aantallen vermeld.

Voor de langeafstandwandelaars was het vorig weekend genieten op de tocht die drie provincies aandeed. "Het is een tocht die voert langs prachtige waterpartijen en open landschappen. Natuurlijk zaten er wel zware stukken in, als de route over natte grasdijken liep". De route liep langs belangrijke cultuurhistorische punten, zoals de forten De Hel, Sabina en Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat.

Vol lof is de organisatie over de nieuwe startplek – 't Centrum in Ooltgensplaat. Dit bleek een uitstekende plaats met goede voorzieningen te zijn.

Op de deelnemerslijst van vooral de lange afstanden prijken niet zoveel namen van deelnemers die van het eiland afkomstig zijn. Ton Korteweg legt uit dat er op het eiland niet zoveel langeafstandlopers te vinden zijn. De wandelaars die aan de Waterpoortloop meededen kwam vanuit het hele land en zelfs daarbuiten er waren Belgen, Duitsers en Engelsen. Dat de inschrijving voor de langere afstanden heel vlot verliep, dankt de organisatie aan het feit dat men heel vroeg in het wandelseizoen zit. Het tweede weekend van maart blijft dan ook de traditionele tijd voor de Waterpoortloop.
Daarnaast is er veel mond-tot-mondreclame omdat langeafstandswandelaars elkaar veel op verschillende evenementen ontmoeten en elkaar tips geven voor mooie tochten en daar valt de Waterpoortloop vast en zeker onder. Voor volgend jaar hoopt de organisatie dat meer wandelaars van het eiland zullen deelnemen. En daar hebben ze best wel vertrouwen in want "ook op wandelgebied mag het eiland er zijn met twee langeafstandstochten binnen hun grenzen".

De foto's bij dit artikel zijn van gemaakt door Steven van der Hoeff.

Afbeelding
Afbeelding