Een deel van de leerlingen, hun docenten, vertegenwoordigers van Woongoed en het aannemersbedrijf én de tevreden bewoner poseren bij de nieuwgebouwde schuur. Foto: Hans Villerius
Een deel van de leerlingen, hun docenten, vertegenwoordigers van Woongoed en het aannemersbedrijf én de tevreden bewoner poseren bij de nieuwgebouwde schuur. Foto: Hans Villerius Foto:

PM-leerlingen leveren "knap stukje werk"

MIDDELHARNIS – "Een knap stukje werk hebben de jongens geleverd! Ze hebben een schuur gebouwd, die ze helemaal zelf hebben ontworpen, de constructie ervoor hebben bedacht en uitgerekend. En ook de bouw voerden ze compleet uit!" Die trotse en tevreden woorden klonken donderdagmorgen over het werk dat een zevental Pro-leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis geleverd heeft in het kader van het praktijkleren.

Door Hans Villerius

Voor dit onderwijs zet de PM zich graag in om de leerlingen een realistische arbeidsomgeving te bieden. Deze jongens en meiden zijn er vooral goed in om met hun handen bezig te zijn. Achter boeken zitten leren, in de klas of thuis, is niet zo hun ding. Leren in de praktijk zo veel te meer. En om zich goed te ontwikkelen en te ontplooien zijn zij vooral gebaat bij deze vorm van onderwijs. Om dit mogelijk te maken is de PM onder andere samenwerking aangegaan met woningcorporatie Woongoed GO, die in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen graag bij opknap- en onderhoudswerk aan haar woningbezit leerlingen van het praktijkleren de kans geeft hier de nodige vaardigheden op te doen. Bijvoorbeeld stucwerk, het vervangen van vloeren en het vernieuwen van plafonds. Omdat Woongoed veel van dit werk uit laat voeren door Aannemersbedrijf Wielhouwer te Middelharnis is er als vanzelf een driehoeksamenwerking ontstaan tussen de PM, Woongoed GO en Wielhouwer. En het waren vertegenwoordigers van deze drie partijen die zich donderdagmorgen zo lovend uitlieten over het geleverde werk van de zeven PM-leerlingen. Achter een nieuwe woning van Woongoed, aan de Prinses Margrietstraat in Middelharnis, moest tegen een bestaande houten schuur nóg een schuur worden gebouwd. Aan de leerlingen was de taak om alle processen voor de bouw, weliswaar onder begeleiding, geheel zelf uit te voeren. Van ter plekke de situatie te bekijken en uit te meten tot het uitrekenen van de fundering en het bedenken van de dakconstructie toe, van nadenken over de afvoer van hemelwater, ventilatie en de aanleg van elektriciteit, tot het organiseren en plannen van het hele bouwproces toe. De schuur, met afmetingen van ca. 260x360 cm en zo'n 250 cm hoog, moest perfect aansluiten bij de bestaande bouw, niet alleen esthetisch maar ook fysiek. En daar zijn de leerlingen uitstekend in geslaagd, zo luidde donderdag unaniem het oordeel. Ook de bewoner die de extra schuur bij zijn huis kreeg, was supertevreden en vond 't geweldig hoe de jongelui hun werk deden. Zelf vonden ze 't ook leuk en heel leerzaam om te doen. En daar was het nu juist om begonnen.