Afbeelding
Foto:

Educatiedag Visserij

STELLENDAM – vrijdag 12 mei organiseert UFA (United Fish Auctions) in en om de Visafslag Stellendam een unieke educatieve bijeenkomst voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen op Goeree-Overflakkee en de klassen 1 en 2 van de technische opleidingen aan het VMBO. Dit onder de titel 'Visserij en Techniek'. Het evenement start rond 12 uur en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij support van de Gemeente Goeree Overflakkee, Vissersvereniging Zuidwest en John P. de Wit Assurantiën. De jeugd kan die dag zien wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor een technische opleiding en dan vooral als je die kennis en kunde gaat inzetten voor onze visserij.

Door Jaap Ruizeveld

UFA en alle meewerkende bedrijven en instellingen op de Stellendamse binnen- en buitenhaven geven op 12 mei de leerlingen uitleg bij de vele activiteiten die er plaatsvinden. Het is van groot belang dat ook in de toekomst visserij en het bedrijfsleven kunnen beschikken over goed opgeleide arbeidskrachten en juist daarom wordt deze educatiedag georganiseerd. Men wil de leerlingen overigens niet alleen laten zien op welke wijze de visserijsector zich heeft ontwikkeld tot een moderne innovatieve bedrijfstak. Ook presenteren de internationaal hoog aangeschreven scheepswerven en toeleverende bedrijven hun bijdrage aan de op één na belangrijkste economische pijler op ons eiland.

In de Mijnzaal

Zelf ook - naast informatie - actief zijn die dag? Natuurlijk zijn daarvoor in het programma mogelijkheden opgenomen. Zoals bijvoorbeeld in de recent gemoderniseerde Mijnzaal. Terwijl in de ochtenduren de beroepshandelaren en kopers de visvangst van de kotters hebben ingekocht, mogen in de middaguren leerlingen dit ludiek zelf naspelen en 'op partijen vis bieden'. De meiden en jongens kunnen aan boord van een van de kotters en daar van vissersmannen horen wat er allemaal gebeurt op zee bij het vangen van vis. Leerzaam, want door toepassing van moderne technieken en technologieën wordt er op heel duurzame wijze gevist.

Veelzijdig

De Visafslag opent 12 mei de deuren van het Visserij-Innovatiecentrum waar ondernemers hun ideeën op schaal kunnen testen in een groot waterbassin om te kijken of deze kans van slagen hebben in de praktijk. Bij Coöperatie Westvoorn werkt de "Nettenman van Europa", Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een visnet. Men is welkom bij Wärtsila SAM Electronis waar een elektronisch zeekaartensysteem wordt getoond. De internationale scheepswerven Maaskant en Padmos laten zien waarom zij vermaard zijn bij bouw en onderhoud van kotters. Zo was Padmos betrokken bij de ontwikkeling en bouw van het zogenaamde MDV-schip, een innovatieve kotter die onlangs de prijs van Schip van het Jaar ontving. Elektro Westhoeve en Van Wijk Installatie voorzien de kotters van vistuigen en zorgen ervoor dat de puls-modules goed werken. Sinds kort is er een nieuw zwemvest voor de vissers dat bij nood een signaal uitzendt dat schepen en de KNRM binnen krijgen. Hoe werkt dat, wat doet de KNRM, hoe ziet hun snelle reddingsboot er uit? En uiteraard presenteert de Visserijschool zich en timmert IJtama aan de inrichting van een kotter. Bij al deze bedrijven zijn de leerlingen welkom. Geen praatjes. Concreet en praktijk gericht. Handen uit de mouwen.

In kader:

Aanmelden: Laat deze unieke kans niet voorbij gaan. Wees er snel bij. Scholen kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met Yvet Lupgens of Mariska van der Linde van UFA op telefoonnummer 0187-491377 of een mailtje sturen naar lupgens@unitedfishauctions.com of vanderlinde@unitedfishauctions.com.

Afbeelding
Afbeelding