Luchtfoto's van het gebied dat tot BIZ City Center Goeree-Overflakkee behoort.
Luchtfoto's van het gebied dat tot BIZ City Center Goeree-Overflakkee behoort. Foto:

Middelharnis straks slechtweervoorziening voor heel het eiland

MIDDELHARNIS – In Middelharnis wordt al geruime tijd nagedacht over een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Dát er een BIZ komt is inmiddels geen vraag meer. Per 1 januari jl. is die onder de naam 'City Center Goeree-Overflakkee' van start gegaan. Op welke wijze er invulling aan gegeven wordt, dat is waarover het de komende tijd zal gaan. Een BIZ is, vrij vertaald, een soort samenwerkingsverband van ondernemers binnen een afgebakend gebied, die gezamenlijk eraan werken de aantrekkelijkheid en de veiligheid binnen deze omgeving op een hoger en professioneler niveau te tillen en hier ook gezamenlijk een bijdrage aan leveren.

Tekst en foto's: Hans Villerius

De meerderheid van de ondernemers van winkelcentrum D'n Diek en de horecaondernemers rond het havengebied is het erover eens dat dit gebied aantrekkelijker moet worden gemaakt, opdat (weer) meer mensen het zullen bezoeken, én dat daarvoor een BIZ nodig is. Op welke wijze dat kan of moet, of in welke richting de gedachten gaan, daarover spraken we met BIZ-voorzitter Peter Visser.

Achter de hand

"Een BIZ kan in verenigingsvorm bestaan of als stichting", legt Visser uit. "Veelal wordt gekozen voor een stichting omdat dit, met een eigen bestuur, veel praktischer werkt en in staat is sneller beslissingen te nemen. Ook in Middelharnis is gekozen voor de stichtingsvorm. Die neemt alle activiteiten over van de ondernemersvereniging, waarvan een 'slapende' vereniging wordt gemaakt. Mocht onverhoopt iets met de BIZ gebeuren, dan is er toch een vereniging achter de hand die meteen het roer overneemt."

Te versnipperd

"Het is zaak dat we investeren in een toekomst waarin mensen graag naar Middelharnis komen. Dat ook weer méér mensen hiernaartoe willen komen. Daar zijn van oudsher al genoeg ingrediënten voor aanwezig. We hebben hier water, een gezellige horecaomgeving, een aantrekkelijk gebied met veel familiebedrijven, een streekmuseum, historische bebouwing en cultuurhistorische evenementen. Alleen, wat we hebben ligt allemaal erg versnipperd uit elkaar. Er zou veel meer verbinding moeten zijn, zodat het een aaneengesloten gebied worden, één geheel waar van alles te zien en te doen is, met onderlinge samenhang en waarin een veel grotere doorloop van publiek ontstaat, vanaf het Knooppunt tot aan de Wilhelminabrug toe en met relaties naar de Voorstraat en het havenkanaal."
Maar ook binnen het winkelgebied zelf is er veel versnippering, geeft Visser aan. Rond het Knooppunt zitten wat winkels. Zowel op als onderaan D'n Diek wordt de winkelketen onderbroken. "Aan het Beneden Zandpad is er na de Lijnbaanpromenade richting Croissy niets voor winkelend publiek. Dus heb je daar ook geen loop. We hebben er wel de muziektent. Een leuke plek, maar wat benutten we die? En daarna Het Diekhuus, dat lang niet altijd open is, met een plein ervoor waar nauwelijks wat gebeurt. En ernaast een parkeerterreintje. Gaan we verder richting Nieuwstraat, dan zie je nog meer versnippering van winkels, tot achter de Plus toe. Er zit geen logische of transparante samenhang in, niet in het winkelbestand en niet in de parkeervoorzieningen. Daar moet echt aan gewerkt worden. Heel de belevingswaarde moet worden verbeterd. Dat zou ook kunnen door het winkelcentrum verkeersarm te maken, met bredere trottoirs, en door bijvoorbeeld het parkeerterrein aan de Nieuwstraat te herinrichten. Er is heel veel voor nodig om dit alles te realiseren, maar hier steken we wel op in."
In samenhang met de herontwikkeling van het Spuiplein, de Parel van de Delta en de voormalige gemeentewerf, alsmede de plannen waarover wordt nagedacht om ook de Nieuwstraat te herstructureren, lijkt het nu hét moment om de dingen grondig aan te pakken. "Natuurlijk is het ook een kwestie van geld", realiseert Visser zich. "Maar juist daarom is het van belang om een goed plan te maken: wat willen we, wat kan er, ook financieel, en over hoeveel jaar moeten we 't dan uitsmeren?"

Eerste stappen

Niettemin staan voor dit jaar al verschillende inspanningen op de agenda, geeft Visser aan. Die richten zich op meerdere BIZ-thema's en voor 2017 wordt begroot dat daar circa € 68.000 voor beschikbaar komt. "Dit jaar worden er eerste stappen gezet. Onder andere om de marketing te verbeteren, met natuurlijk een optimale gebruikmaking van de sociale media. Er moet beveiliging en cameratoezicht komen. Daarvoor worden momenteel offertes aangevraagd. De bewegwijzering in het gebied moet worden aangepakt. Er komen meer hanging baskets met fleurige bloemen. En de Diekdagen krijgen een andere opzet; dit gaan we commercieel uitbesteden. Een totaalpakket aan evenementen wordt in samenwerking met Stichting Hart van Goeree-Overflakkee samengesteld en het jaarprogramma ligt al vast.

Evenementen

Aan evenementen – veelal onder de vlag van of in samenwerking met de Stichting Hart van Goeree-Overflakkee – is dit jaar al heel wat te verwachten. Naast de traditionele evenementen als de Diekdagen, Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en de lampionnenoptocht zijn dat onder andere Avondmarkten, een Pepernotenmarkt, Musica Nauta (jazzfestival) en een kinderspeeldag. Daarnaast zijn er nog de evenementen van andere organisaties zoals de Omloop van Goeree-Overflakkee, de GO Classic, GO Color en andere, zodat in z'n totaliteit een breed palet aan evenementen wordt aangeboden.
"Al met al zijn we niet ontevreden met wat er inmiddels wordt gedaan. Zo ver zijn we nog nooit geweest", resumeert Visser voor dit moment. "Heel graag zien we dat Middelharnis, als City Center Goeree-Overflakkee, een slechtweervoorziening voor het hele eiland wordt!"