Klapstoelconcert Goedereede 2017. Foto's: Hans Villerius
Klapstoelconcert Goedereede 2017. Foto's: Hans Villerius Foto:

Klassieke klanken in huiselijke omgeving

(Vervolg van voorpagina)

Voor de hoeveelste keer het altijd weer succesvolle Klapstoelconcert werd gehouden, afgelopen vrijdagavond, kan niet meer worden gezegd. De organisatie is al lang de tel kwijt en daarom zegt medeorganisator André Kastelein traditiegetrouw maar dat het 't tiende Klapstoelconcert is, wanneer hij voor aanvang van het concert de in totaal honderd luisteraars verwelkomt op de verzamelplaats, onderin de Toren van Goedereede. In werkelijkheid is 't veel meer dan de tiende keer dat dit muzikale evenement in het stadje wordt gehouden en waar inmiddels ook luisteraars van buiten het eiland op afkomen.

Belangstellenden kunnen zich alleen online opgeven. En vanaf het moment dat dit kan, is ieder jaar weer binnen enkele dagen het maximumaantal van honderd luisteraars volgeboekt. Blij is de concertorganisatie dat er jaarlijks zo veel belangstelling voor is, al vindt ze 't natuurlijk jammer dat er altijd ook weer mensen teleurgesteld moeten worden wanneer de honderd bereikt is. Meer is echter niet mogelijk, vanwege de kleinschalige setting van de Klapstoelconcerten. In de huiskamers van de Goereese monumentenpanden kunnen tot zo'n 25 luisteraars prima plaatsnemen. Doordat op vier verschillende locaties wordt gemusiceerd zijn er ook vier groepen luisteraars, die na elk miniconcert van zo'n 25 minuten van locatie wisselen. Pas na afloop van het ene concert krijgen de luisteraars te horen naar welke plek ze daarna moeten voor het vervolg van hun concertroute. Op elke plek wordt dus vier kier hetzelfde concert gegeven voor in totaal honderd luisteraars. Halverwege is er een pauze met een hapje en een drankje. En na afloop wordt weer samengekomen in de toren van Goedereede, opnieuw onder het genot van een hapje en een drankje, samen met de musici die tijdens het concert optraden.
Tijdens het Klapstoelconcert van vrijdag werd op elke locatie modern klassieke muziek uitgevoerd. In de indrukwekkende ambiance van een laatmiddeleeuwse woonkamer, met zware gebinten tegen het metershoge houten plafond, luiken hoog bovenin de woonkamer en een prachtige haardpartij langs één van de oude wanden. Of in de meer besloten omgeving van een schildersatelier. Zo trad aan het adres Markt 13 solistisch de 14-jarige harpiste Joline Sperling op, afkomstig van Goereese bodem. Op Markt 9 was het Duo Cibeles, dat met viool en cello optrad. Een eindje verder, aan Noordzijde Haven 7, musiceerde Consort of Voices, gevormd door sopraan Marlotte van 't Hoff en klavecinist André Poortvliet. En aan Pieterstraat 22-24 was er het optreden van klarinettist Jantijs Volker en pianiste Ynke van der Wagt. Hier klonk verstilling, daar expressie en virtuositeit, elders een vocale jubel. "Er zitten pareltjes bij!", gaf André Kastelein aan 't begin van de avond al aan. Na afloop van het concert was iedere luisteraar het erover eens dat daarmee niets teveel was gezegd.
Een filmpje van het Klapstoelconcert is te zien op www.eilandennieuws.nl.