De leden van de VEERO kregen uitleg over het Kustpact.
De leden van de VEERO kregen uitleg over het Kustpact. Foto: Adri van der Laan

VEERO maakt enthousiaste seizoenstart

OUDDORP – De VEERO hield donderdagavond haar jaarlijkse ledenvergadering. Tijdens de bijeenkomst bleek dat er weer volop nieuwe initiatieven worden ontplooid voor het komende seizoen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De vergadering, onder leiding van voorzitter Jeroen den Hollander, doorliep een 'stevig programma', zoals hij de agenda kenschetste. Naast de gebruikelijke agendapunten op een algemene ledenvergadering werd er in de verslagen naar het verleden gekeken, maar vooral de toekomst en de huidige ontwikkelingen hadden de aandacht.
De kwaliteitsverbeteringen die zijn of worden uitgevoerd door de verschillende bedrijven kregen ruime aandacht. De vergadering van de recreatieondernemers vond plaats in Toppershoedje en gastheer Roland Hoogwerf, parkmanager van Toppershoedje vertelde iets over de ontwikkelingen die op het park plaatsvinden. Het park, één van de oudste recreatiebedrijven op de kop van het eiland heeft een kleine uitbreiding ondergaan, en is bezig met een grote renovatie. Met trots toonde Hoogwerf de vernieuwde chalets tijdens een korte rondleiding. De renovatie op het park wordt voornamelijk door lokale ondernemers uitgevoerd.

Kustpact

Henk van den Burg van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, was deze middag te gast bij de recreatieondernemers. Vanuit het ministerie is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het 'Kustpact'. In zijn toespraak legde hij uit wat de aanleiding is geweest voor het vormen van het kustpact. Er bleek vorig jaar dat er veel meer plannen voor bebouwing op de kuststrook te zijn dan eerst de bedoeling was. Op aandringen van de Tweede Kamer hebben alle betrokken, zoals overheden, ondernemers, natuurbeschermers een 'pact' gesloten waarbij er afspraken worden gemaakt rondom het bouwen in het kustgebied. "Niet volbouwen, niet op slot", zo schetste Van den Burg de afspraken die binnen het Kustpact zijn gemaakt. Het is de bedoeling dat de provincies nu beleid gaan maken en verordeningen zullen gaan opstellen. Het ministerie is volgens Van Den Burgh terughoudend en kijkt alleen maar naar het totaalplaatje.
Een aantal leden van de VEERO kreeg tijdens de vergadering het woord om één van hun projecten toe te lichten.
Peter Grinwis, oud-voorzitter van de VVV ging terug in de tijd. In het kort lichtte hij toe hoe de besluitvorming is geweest rondom het verplaatsingsgebied aan het eind van de jaren negentig. Hij toonde rapporten waarin een en ander geregeld werd. Een tekening uit die tijd over de indeling van het gebied op de kop van Goeree toonde een opvallende overeenkomst met de landschapsvisie die Burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust kort geleden verspreidde.
Bert Tuk lichtte het gezelschap in over de stand van zaken rondom de openstelling voor het publiek van de Ouddorpse Vuurtoren. Tuk was optimistisch voor de toekomst, al moet er nog veel werk worden verzet. Het wachten is nu op toestemming van Rijkswaterstaat. Uit berekeningen blijkt dat ongeveer 8.000 bezoekers per jaar er voor kunnen zorgen dat de kosten beheersbaar zijn.
Pieternel van der Linde van Surfcentrum Brouwersdam gaf een toelichting over de grote verbouwing die het centrum momenteel ondergaat. De kwaliteit van het gebouw bleek niet zo best meer en daarom werd er besloten om nieuw te bouwen. 21 april zal de opening van het nieuwe centrum zijn op en op 22 april is er de open dag.
Simone Baaijens en Marc Dietvorst - Ouddorp Duin vertelden iets over Ouddorp Duin en de Houten Kaap. Voor dit gebied aan de rand van het Landalpark zijn grote plannen in ontwikkeling voor jaarrond activiteiten (zie artikel elders op deze pagina). Er zal zoveel mogelijk samengewerkt worden met de bedrijven en verenigingen uit de buurt.