Irene Drenth (r.) van BeCare overhandigt de gewonnen AED aan Bianca van Burg. Op dit adres is het levensreddende apparaat permanent bereikbaar. Foto: Hans Villerius
Irene Drenth (r.) van BeCare overhandigt de gewonnen AED aan Bianca van Burg. Op dit adres is het levensreddende apparaat permanent bereikbaar. Foto: Hans Villerius Foto:

Stad krijgt buiten-AED voor permanente beschikbaarheid

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Slechts weinig woonkernen op het eiland hebben er één, maar in Stad aan 't Haringvliet wel: een buiten-AED. Eén die dus 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar is. Niet ergens binnen, maar buiten, op een centrale plek in het dorp, in een kast aan de buitenmuur van Achterdijk 63. Dat dit mogelijk werd is allereerst te danken aan een mooie actie van BeCare te Middelharnis, maar zeker ook aan de inspanningen van inwoonster Bianca van Burg te Stad aan 't Haringvliet.

Door Hans Villerius

BeCare verzorgt onder andere trainingen op het gebied van EHBO, Bedrijfshulpverlening, AED en Reanimatie. Daarnaast heeft het bedrijf een zusje, Hulpverleningswinkel.nl, dat leverancier is van allerhande materiaal ten behoeve van medische hulpverlening, waaronder natuurlijk AED-apparatuur. Directeur Irene Drenth vond het een mooie actie om, in het kader van het project Samen Hartveilig dat BeCare momenteel heeft, via Facebook mensen te prikkelen een AED in hun dorp te krijgen. In het project Samen Hartveilig kunnen 18 buurtbewoners gezamenlijk één AED aanschaffen en krijgen ze daar het jaarlijkse onderhoud en het vervangen van materialen gratis bij, evenals vijf jaar lang de AED en Reanimatie cursus. Per persoon betaal je dan € 5,18 per maand. In samenhang met dit project wilde BeCare graag één AED cadeau doen en daagde via de Facebookpagina van het bedrijf iedereen uit deze pagina te liken, aan te geven waar in hun dorp de AED zou moeten komen als die daar gewonnen zou worden én deze Facebookoproep van BeCare te delen op de eigen Facebookpagina. Uit alle likes werd een Top 3 samengesteld van gewenste AED-locaties die in de inzendingen het meest werden genoemd. Dat bleek in Stad aan 't Haringvliet, in Scharendijke en in Oosterland te zijn. Na een vervolgbericht op Facebook kon iedereen een stem uitbrengen op welke locatie uiteindelijk de AED zou winnen. De hoeveelheid reacties op dit bericht was overweldigend. Het werd zo'n 27.000 keer bekeken, 100 keer gedeeld en leverde 600 inzendingen op. Uiteindelijk kwam Achterdijk 63 te Stad aan 't Haringvliet als winnende locatie uit de bus. Hier woont Bianca van Burg en door haar motiverende inzet onder haar dorpsbewoners om zo veel mogelijk stemmen voor Stad bijeen te krijgen, heeft zij het voor elkaar gekregen dat haar dorp de AED won, inclusief een reanimatiecursus voor zes personen. Vorige week donderdagmiddag overhandigde Irene Drenth het apparaat bij Bianca thuis.
Het is voor Stad aan 't Haringvliet vanzelf niet de eerste AED die het dorp kreeg, maar wel de eerste die permanent beschikbaar is. De andere locaties waar een AED hangt zijn namelijk niet 24 uur per dag geopend. Bianca maakte zich er daarom meteen ook graag sterk voor de nieuwe AED buiten op te kunnen hangen, zodat het apparaat op alle momenten beschikbaar is. Alleen is het dan wel noodzakelijk dat er ook een kast is waarin de AED zodanig opgehangen kan worden dat de kwaliteit van de accu niet door de buitentemperaturen achteruitgaat. Dat vereist een kast die haar binnentemperatuur 's zomers koelt en 's winters verwarmt. Maar zo'n kast kost geld. Vandaar dat Bianca nogmaals in actie kwam om de dorpsbewoners te enthousiasmeren gezamenlijk het nodige geld ervoor bijeen te brengen. En dat lukte razendsnel. Naast inwoners waren er ook ondernemers die deze actie graag sponsorden. Daardoor werd het mogelijk dat Irene Drenth vorige week niet alleen met de gewonnen AED naar Stad kwam, maar ook de ophangkast mee kon brengen. Sinds afgelopen zaterdag hangt het levensreddende set bij Bianca van Burg aan de voorgevel van de garage naast haar huis.
Maar ook Irene Drenth heeft niet stilgezeten. Bij de importeur van de door Stad gewonnen AED heeft ze 't voor elkaar gekregen dat die ook voor Scharendijke en voor Oosterland een exemplaar beschikbaar stelt. En ook daar zal BeCare voor zes personen een gratis training verzorgen.
Overigens natuurlijk kunnen veel meer dan zes belangstellenden zich voor de training opgeven, zij het voor hen dan niet meer gratis. Liefst heel Stad, zo geeft Bianca aan. Wie belangstelling heeft kan zich bij haar melden.