Afbeelding
Foto:

Viering Vrouwendag met dagvullend programma

MIDDELHARNIS – Een kleine honderd vrouwen kwamen over de hele dag genomen naar de bibliotheek in Middelharnis om op 8 maart Internationale Vrouwendag gezamenlijk te vieren. Vrouwen vanuit alle delen van de wereld hadden samen een mooie, informatieve en gezellige ontmoeting met elkaar.

Het 8Maartteam GO kreeg eind vorig jaar opnieuw de vraag of ze de viering van Internationale Vrouwendag ter hand wilde nemen. Na dit van 2003 tot 2012 op diverse locaties op ons eiland te hebben gedaan. In samenwerking met diverse partijen, zoals Stichting Vluchtelingenwerk, taalcoaches en bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en met financiële ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee werd een dagprogramma met verschillende onderdelen aangeboden.
Eerst was er een netwerkontbijt waarin vrouwen uit verschillende organisaties samenkwamen. Hun kennis op het gebied van vrouwenzaken werd getest met een uitgebreide quiz, gemaakt door Saskia Matthee en Maria Evers. Het was een gezellig en informatief samenzijn. Bij het middagprogramma konden moeders met kinderen onder leiding, mandala's inkleuren, een bibliotheektas maken en van een oud boek een egel vouwen.
Het laatste onderdeel was een kleurrijk avondprogramma. De vrouwen brachten etenswaren mee uit verschillende landen. Zo was er bijvoorbeeld Afrikaanse rijst, Filipijnse bami, Hollandse zuurkoolschotel, zalmsalade, vegetarische wortelsoep en meer. Ook de vrouwen waren heel divers van afkomst. Dankzij deze diversiteit was de sfeer, unaniem geweldig.
Hantzen Zandstra verzorgde de opening met een praatje over de geschiedenis van de vluchtelingenvrouwen op Goeree-Overflakkee, waarbij mevrouw Geesje Vroegindeweij een grote rol speelde, als contactpersoon. De vrouwen noemden haar 'mama Geesje'. Na het internationale buffet volgde een serieuze workshop familieopstelling tussen moeder en dochter. Als afsluiting was er een optreden van leerlingen van balletstudio Marina Bykova uit Dirksland, gevolgd door een workshop dansen door Marina zelf. (Tekst en foto: Maria Evers