Afbeelding
Foto:

RGO op zoek naar stageplaatsen voor haar ISK-leerlingen

MIDDELHARNIS - Na vele maanden, soms zelfs jaren op de vlucht te zijn geweest, vonden diverse Syrische en Eritrese gezinnen de afgelopen tijd een nieuw thuis op Goeree-Overflakkee en de omliggende gebieden. Er werd al snel om hulp gevraagd bij de RGO in Middelharnis. 'Mogen deze leerlingen bij jullie naar school?' Daarom werd met de grootste spoed in september 2015 op de RGO gestart met een taalklas voor de 12- tot 17-jarigen uit deze gezinnen. Er werden docenten gezocht en een aantal docenten Nederlands volgde een aanvullende opleiding om deze jongeren de Nederlandse taal aan te leren. Naast het aanleren van de taal is er in de klas ook aandacht voor het kennisnemen van de Nederlandse cultuur.

Al deze inspanningen hebben gelukkig tot succes geleid. De vlotste leerlingen zijn na de zomervakantie van 2016 ingestroomd in de reguliere schoolklassen. Met wat extra taalhulp komen ze daar nu goed mee. Daar is de school erg trots op.
Leerlingen die ouder zijn dan 16 jaar vervolgen hun weg na de zomervakantie op diverse mbo-scholen. De leerlingen hebben grootse plannen. Zo wil de één automonteur worden, een ander wil graag buiten werken en een derde zegt kapper een mooi beroep te vinden. Deze leerlingen spreken inmiddels goed genoeg Nederlands om deze opleidingen aan te kunnen. Wat ze echter nog missen is stage-ervaring. Aangezien ze geen netwerk hebben, zoals Nederlandse leerlingen dat dikwijls wel hebben, is het lastig om voor leerlingen een stageplaats te vinden.

Men zoekt stageplaatsen voor circa tien leerlingen. Hun leeftijd varieert van 15-18 jaar en zonder uitzondering zijn ze enorm gemotiveerd. De bedoeling is dat ze tot de zomervakantie een dag per week stagelopen in een Nederlandse omgeving om zo helemaal klaargestoomd te worden voor de mbo-opleiding van hun keuze.

Wie kan helpen of een idee heeft kan contact opnemen met één van de begeleiders van de ISK van de RGO Middelharnis via b.leeuwen@rgomiddelharnis.nl of j.melgers@rgomiddelharnis.nl