Optreden tijdens het concert vorig jaar.
Optreden tijdens het concert vorig jaar. Foto:

Jonge muzikale traditie krijgt vervolg:

Tweede Concert@School komt eraan

MIDDELHARNIS – "Een heerlijke avond! We hebben een begin gemaakt van een mooie traditie. Volgend jaar weer!" Dat was bijna een jaar geleden de enthousiaste reactie van rector Adam van Heest van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis, toen daar voor de eerste keer het Concert@School werd gehouden. Die gesproken woorden worden binnenkort waargemaakt. Na het doorslaande succes van vorig jaar staat de tweede editie op stapel, op vrijdagavond 31 maart a.s., in de aula van de school. En net als de vorige keer is ook nu een – onderwijs gerelateerd – goed doel aan het concert verbonden.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het initiatief voor het Concert@School kwam van één van de medewerkers van de PM: Johan van Broekhoven. "We hebben hier zoveel collega's die op niveau musiceren", vertelt hij, "het leek me mooi wanneer we als school een muzikaal evenement zouden organiseren, een concert bijvoorbeeld, waarvan je kunt zeggen dat het samenbindend is, waarin kwaliteit wordt geleverd en waar een goed doel aan verbonden is." Het idee om zo'n evenement te organiseren werd op school warm ontvangen. Rector Adam van Heest van de PM: "Vanuit de Prins Maurits zoeken we heel bewust verbindingen te leggen met onze 'buitenwereld', de samenleving waar we middenin staan en waar we onderdeel van zijn. Als school 'neem' je veel van de samenleving, van de ouders, maar door een prachtig concert aan te bieden, met een opbrengst voor het goede doel, kunnen we ook wat teruggeven."

Uniek

De opzet van het Concert@School is op het eiland uniek. Vanuit een school die in de regio een centrale plek inneemt verzorgen collega's voor het publiek een hoogwaardig breed gericht klassiek concert, zowel instrumentaal als vocaal, zowel solistisch als in ensemblespel en met zowel geestelijke- als niet-geestelijke muziek.
Tijdens het Concert@School wordt op diverse instrumenten gemusiceerd – dwarsfluit, hoorn, orgel, piano en viool – én er wordt vocale muziek ten gehore gebracht, zodat een veelzijdig geheel ontstaat. Op het programma staan werken van zowel 'oude schrijvers' als hedendaagse componisten. Muziek van Bach, Chopin, Corelli, Dvorák, Haydn en Mozart zullen worden vertolkt, maar ook een eigen compositie van Johan van Broekhoven. Als solisten treden op Johan van Broekhoven, Marianne van Dijke, Hans van Heemst, Jan van Luik, Hester van der Male en Margriet van Wingerden, de één instrumentaal, de ander vocaal. Vermeldenswaard is zeker ook het optreden van een samengesteld personeelskoor dat uit geoefende zangers bestaat en onder leiding staat van muziekdocent Marco van 't Hof. Na drie kwartier wordt een pauze gehouden, gevolgd door een tweede deel dat eveneens drie kwartier duurt. Aan het eind is er een centrale afsluiting, waarbij alle meewerkende musici een gezamenlijk optreden verzorgen, waarbij ook het publiek betrokken zal worden. Daarna kan er nog worden genoten van een hapje en een drankje. Het geheel bedoelt een ongedwongen karakter te hebben.

Perplex

Het circa 125 personen tellende publiek dat vorig jaar aanwezig was tijdens het eerste Concert@School stond er perplex van met welk muzikaal talent diverse schoolcollega's van de PM begiftigd zijn en tot welke muzikale prestaties mensen in staat zijn die in het dagelijks leven 'slechts' hobbymatig met muziek bezig zijn, dus niet als professional, maar wel op professioneel niveau musiceren. De luisteraars die er vorig jaar waren zullen ongetwijfeld ook nu weer komen, maar natuurlijk is iedereen welkom. Er wordt weer veel belangstelling verwacht. Voor een goed verloop van de organisatie wordt het daarom op prijs gesteld als luisteraars van tevoren even laten weten dat ze willen komen. Dat kan via de mail: info@csgpm.nl. Er is inloop vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur.

Goed doel

De toegang is gratis, maar wel wordt er een collecte gehouden voor het goede doel: het project Agapè Ministries van Diongoood. Dit richt zich op straatkinderen in Oeganda, die door vrijwilligers onder andere een warme maaltijd, onderwijs en sportactiviteiten krijgen aangeboden. Ook richt het project zich op familieherstel. Dit goede doel werd door twee oud-leerlingen van PM aangedragen. Zij gaan komende zomer bij dit project vrijwilligerswerk doen en hopen dat dit tweede Concert@School een mooie bijdrage oplevert voor de verre naaste.