Afbeelding
Foto:

Vest zendt noodsignaal uit

Vervolg van de voorpagina

Tot nu toe waren er tegenargumenten. In de trant van: Zo'n vest zit niet lekker, het "belemmert je in je beweging. Het stinkt en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je zeewater over je heen krijgt. Met de nu ontwikkelde Fisherman Saver gaat dat niet meer op. Het vest combineert de beste innovaties voor optimale veiligheid en draagcomfort in één hoogkwalitatief werk-reddingsvest. Onder de vlag van de Sectorraad Visserij wordt dit vest nu tegen kostprijs aangeboden aan alle vissers op de Nederlandse vloot.

Actie op zee

Vrijdagochtend was er eerst een 'heuse' reddingsactie op zee. Met opnames voor een promotie- en voorlichtingsfilm over de Fisherman Saver. Een vrijwilliger werd vanaf de kotter Tholen 10 (in een overlevingspak van de KNRM) overboord gezet, waarna de 16-jarige Friso Juch - als onderdeel van een maatschappelijke stage in zijn Rotterdamse opleiding op weg naar STC-onderwijs - ook vrijwillig in het water stapte. Dit vanaf de Stellendamse reddingsboot. Gedurende 20 minuten filmde hij de 'drenkeling'. Dat bij een watertemperatuur van iets boven de 2 graden en een gevoelsstemperatuur van minus 88 graden. "Een buitenkansje: dat ik dit kon doen," vertelt de scholier.

Snel gelokaliseerd

In de middag was er dan de presentatie en de overhandiging van het nieuwe werk-reddingsvest aan de bemanningen van de vier genoemde kotters. Namens de veiligheidscommissie van de Nederlandse Vissersbond en namens PO Delta Zuid, die voor alle aangesloten vissers een Fisherman Saver liet produceren. Kenmerken van het vest zijn o.a. hydrostatische (waterdruk) activering, ergonomisch, Newton drijfvermogen en uitgerust met een standaard AIS noodsignaal.

Wanneer het vest zich heeft opgeblazen, zendt het beacon een noodsignaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip en wordt ook gelijk gecommuniceerd aan andere ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl van het voorval. Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.