Kotterbemanning met de nieuwe reddingsvesten. (Foto: Jaap Ruizeveld)
Kotterbemanning met de nieuwe reddingsvesten. (Foto: Jaap Ruizeveld) Foto:

Nieuw reddingsvest voor vissers

STELLENDAM – Het was vrijdag Fisherman Saver Day in en bij de Stellendamse buitenhaven. Een dag die in het teken stond van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot. Gesymboliseerd door de uitreiking van werk-reddingsvesten aan de bemanning van vier kotters, de TH 10, GO 31, SCH 63 en OD 17 in restaurant De Zeemeeuw. Het bijzondere aan de Fisherman Saver is dat dit reddingsvest is ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van de vissers zelf.

Door Jaap Ruizeveld

De bemanningen van deze vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat resulteerde in een nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort.' Nu dit vest er is, heeft niemand meer een reden om tijdens het werk aan boord géén reddingsvest te dragen', klonk het tijdens de presentatie en uitreiking van de eerste in serie geproduceerde werk-reddingsvesten. Met het thema: Veilig naar zee en veilig weer thuis. De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. De coördinatie van de ontwikkeling en de campagne voor meer veiligheidsbesef is in handen van de Nederlandse Vissersbond.

Draagcomfort

Omdat het risico van te water raken (met levensbedreigende gevolgen) altijd op de loer ligt aan boord van een vissersschip, moet het dragen van een werk-reddingsvest voortaan een vanzelfsprekendheid worden. Dit met een vest dat je aandoet alsof het een jasje is.Dat zal zeker nog enige tijd een goede communicatie-inzet vragen.

>> Lees verder op pagina 19

De vesten werden getest tijdens een reddingsactie op zee. Foto: Vissersbond