Petra Jacobs fietst door Vietnam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Samen met 24 mannen en vrouwen uit heel Nederland vertrekt Petra begin maart naar Noord-Vietnam om daar gedurende zeven dagen 400 km door de bergen te fietsen.

Al maanden organiseert elke deelnemer activiteiten om zo sponsorgeld te verdienen via familie, vrienden en donateurs. Eind februari moet de groep minstens twee ton bij elkaar hebben. Dit bedrag zet Plan in Vietnam in om voornamelijk kindhuwelijken te bestrijden. Iedere deelnemer betaalt de eigen reis- en verblijfkosten.
Catherine Knowles, persvoorlichter van Plan Nederland licht het project toe: 'Met het geld van Cycle For Plan Vietnam worden projecten opgezet die eraan bijdragen dat kindhuwelijken worden bestreden. Afgelopen november is hiermee begonnen. Eerst onderzoekt Plan Vietnam samen met de lokale gemeenschappen in Lai Chau de exacte problematiek en welke oplossingen moeten worden ingezet met overheid, maatschappelijke organisaties en andere goede doelen die in het gebied actief zijn. Op die manier wordt een zo groot mogelijk draagvlak gecreëerd voor relevante voorlichtings- en onderwijsprogramma's. De opbrengst van Cycle For Plan Vietnam 2017 wordt grotendeels geïnvesteerd in trajecten die de economische zelfstandigheid van meisjes en vrouwen in Lai Chau verbeteren. Want als jonge vrouwen voor hun levensonderhoud niet langer zijn aangewezen op een man, hebben ze meer zeggenschap over hun leven, kunnen zij op latere leeftijd trouwen en zal het aantal kindhuwelijken afnemen.

Tijdens de tocht bezoekt de fietsploeg verschillende Vietnamese gemeenschappen waar al andere projecten van Cycle For Plan draaien op het gebied van onderwijs, gezonde voeding en veilig drinkwater. Ook maakt ieder van hen kennis met hun sponsorkind in deze regio, dat ze kregen bij deelname aan dit project en met wie al schriftelijk contact is gelegd.
Plan strijdt ook tegen kinderhandel en kinderprostitutie door de toegang tot onderwijs voor kinderen te vergroten. Dit doet de organisatie samen met overheidsinstanties, politie en justitie.
Voor Petra is de belangrijkste reden om mee te doen aan dit project: De mogelijkheden die meiden vrouwen hier hebben, zouden meisjes overal ter wereld moeten krijgen. Zelf is ze opgegroeid in een liefdevol gezin en kreeg alle kansen. Dit geldt ook voor haar beide dochters.
Ondertussen wordt er natuurlijk getraind! De tocht door de bergen van Noord-Vietnam kent beklimmingen die vergelijkbaar zijn met die van de Alpe d'Huez. Bovendien zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid er hoog.

Petra Jacobs moet € 4.000,- sponsorgeld inzamelen en de teller staat momenteel iets boven de € 3.000,-. Via de donatieknop op de wervingspagina van Petra kan geld worden gedoneerd: http:/wqd.nl/cycleforplan.nl
Op zaterdag 18 februari kunt u meedoen met een Mindful Run Clinic, gegeven door André Meijer, Mindful Run instructeur. Mindul Run in het kort: Ontspanning door inspanning met focus op je ademhaling bewust in het hier en nu. En dat met hardlopen. Benieuwd? Meldt je dan aan door een mail te sturen naar lpjacobs@xs4all.nl Deelname kost € 15,- en gaat in zijn geheel naar het sponsorgeld voor Plan. Start: 9.30, duur: 1,5 uur, locatie: Battenoord.