Jaap van der Slik en Jan Verbiest van de Stichting Juunrenne zijn druk bezig in de tuin van De Overkant.
Jaap van der Slik en Jan Verbiest van de Stichting Juunrenne zijn druk bezig in de tuin van De Overkant. Foto:

Juunrenne staat op nieuwe locactie

OUDDORP – Nu nog het plaatsen van de deuren en het gaas en een lik carboleum, dan is de uienren klaar. De juunrenne, afkomstig van 'de gronden van Breen' aan de Havenweg in Ouddorp, heeft na een restauratiebeurt een nieuwe plek gekregen in de tuin van De Overkant aan de Dijkstelweg in diezelfde plaats. Jaap van der Slik en Jan Verbiest van de Stichting Juunrenne, die druk bezig zijn met het afronden van de klus, verwachten dat het bouwwerk over een paar weken klaar is.

Door Kees van Rixoort

Maar dan volgt nog de plaatsing van de hooiberg, waarmee de juunrenne tot 2015 een ensemble vormde aan de Havenweg. De Stichting Juunrenne, voortgekomen uit de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, ijvert voor het behoud van het geheel en zamelt daar ook gelden voor in. Dat lukt vrij aardig, geven Verbiest en Van der Slik aan terwijl ze op een koude en besneeuwde zaterdagmiddag druk in de weer zijn in de tuin van De Overkant.

Er is geld binnengekomen van fondsen, sponsors en donateurs. Mooie giften waren er bijvoorbeeld van de Rabobank en de Rotary Goeree-Overflakkee, die de juunrenne als goed doel koos voor de opbrengst van de GO Classic. In totaal is er 27.000 euro nodig om het ensemble te restaureren en weer op te bouwen bij De Overkant. Volgens de beide werkers van de stichting zijn er nog wel een paar losse eindjes in de financiering, zodat donaties zeer welkom blijven.

De Stichting Juunrenne wil de uienren behouden vanwege de cultuurhistorische waarde en de zeldzaamheid. Ooit telde Zuidwest-Nederland honderden uienrennen, veelal gemaakt van restmateriaal als oude deurposten, maar ze zijn in de loop der tijd bijna allemaal afgebroken en uit het landschap verdwenen. Er zijn er nog vijf over en die staan allemaal in Ouddorp. Uienrennen waren tot de jaren vijftig gemeengoed in de landbouwgebieden met uienteelt. Ze werden gebruikt om de uien en sjalotten te drogen en te bewaren in de winter. Toen er mechanisch gekoelde ruimtes in schuren kwamen, verloren de uienrennen hun functie.

De nu geredde juunrenne is ongeveer twee meter breed en tweeënhalve meter hoog. Het langwerpige bouwwerk is 14 meter lang, de helft van de oorspronkelijke juunrenne aan de Havenweg. Tijdens de restauratie zijn zoveel mogelijk materialen uit de oude juunrenne opnieuw gebruikt. Nieuw zijn de dakplaten die aan de zuidzijde zaten en enkele betonnen palen.

Attributen

Het is niet de bedoeling om de juunrenne weer te vullen met uien. Wel zal een gedeelte van het met makelaars versierde bouwwerk worden gebruikt om wat werktuigen en attributen die met de uienteelt te maken hebben tentoon te stellen. Van meerdere kanten ontving de Stichting Juunrenne materiaal, waaronder een schudmachientje en een egje dat door de uienboer zelf bediend werd. De juunrenne is een uitgelezen plek om dit soort voorwerpen te tonen, want in het verleden gebruikte de eigenaar de ren ook vaak als opslagplek voor gereedschappen en hout.

Later dit jaar volgt de plaatsing van de uit 1929 stammende hooiberg, waarvan het hijswerk al is gerestaureerd door medewerkers van het RTM-museum. Dan is het ensemble dat aan de Havenweg stond weer compleet en kan de Stichting Juunrenne het project afronden met een officiële opening. Het aantal vrijwillige uren dat onder anderen Verbiest en Van der Slik dan in de klus hebben gestopt loopt in de honderden. Alleen in 2016 al zijn er driehonderdvijftig uren werk in de klus gaan zitten.