Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Verenigingen maken kennis met nieuwe sportstichting

OUDE-TONGE – Afgelopen woensdag konden de verenigingen uit Oude-Tonge kennis maken met de nieuwe Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee ( SRGO). Per 1 januari 2017 stopte het beheer van de Grutterswei door Optisport en kwam er een eind aan een lange tijd van onzekerheid voor verenigingen en personeel, met wie ze voortaan te maken zouden krijgen. De aanwezigen waren dan ook zeer nieuwsgierig met welke plannen en visie de SRGO zou komen, maar men was vooral benieuwd naar het financiële beleid van de nieuwe bestuurders. De avond was georganiseerd door de Werkgroep Grutterswei. Een groep, die is samengesteld uit afgevaardigden van de verenigingen en de dorpsraad.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

In 2015 werd bekend dat het contract met Optisport per 1 januari 2017 zou stoppen. Hoe een en ander geregeld zou worden voor de Grutterswei was toen nog niet bekend. Wethouder Trouwborst raadde de dorpsraad aan om zelf met ideeën te komen omtrent de invulling en het beheer. Dat was de reden voor de dorpsraad en de gebruikers van de Grutterswei om een werkgroep te vormen en samen te kijken naar de mogelijkheden om deze accommodatie weer toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle dorpsbewoners.

"Sinds Optisport het beheer had, zijn de tarieven voor het gebruik flink gestegen", legde Swier Garst, van gymvereniging OKK, afgelopen woensdag uit. "De toenmalige gemeente Oostflakkee paste hierop de subsidie voor de verenigingen altijd aan. Echter na de fusie tot één grote gemeente werd al spoedig duidelijk, dat de subsidie stapsgewijs afgebouwd zou worden naar nul in 2017. De tarieven van Optisport bleven echter gelijk, waardoor er voor veel verenigingen een flink gat in de begroting zou ontstaan. Dit was mede de reden voor een aantal verenigingen om naar een andere locatie te vertrekken".

Werkgroep Grutterswei

De werkgroep stelde zich als doel om de Grutterswei weer laagdrempelig en betaalbaar te maken voor verenigingen en bezoekers. Eén van de plannen was om zelf een stichting op te richten. Dit bleek echter een pittige opgave. Zo bleek het heel moeilijk om inzicht te krijgen in de kosten en baten van het complex. Ook het verhogen van de bezetting bleek lastig omdat de, naar elders vertrokken, verenigingen eerst wilden weten wat de nieuwe tarieven zouden worden. Begin 2016 berichtte wethouder Trouwborst over het voornemen om de Grutterswei onder te brengen bij de nieuwe stichting SRGO, wat ook de drie zwembaden, de Dorpstienden, Haagse Huus en Oostdam zou gaan beheren. De werkgroep kon hier mee leven, nadat Trouwborst toezegde, dat de werkgroep een lokale rol zou kunnen vervullen als belangengroep cq lokale commissie, die zich bezighoudt met de programmering van de Grutterswei met daarbij een vertegenwoordiger in het bestuur. Hij vroeg de werkgroep om binnen Oude-Tonge eens na te gaan wie in aanmerking zou kunnen komen. De werkgroep had inmiddels iemand hiervoor gevonden.

"Voor de werkgroep speelt de sociale kant van dit gebeuren een belangrijke rol", vervolgde Garst, "maar de SRGO kijkt uiteraard naar de omzet. De tarieven kunnen alleen omlaag als de bezetting omhoog gaat. Dus daarom een dringende oproep aan de verenigingen hier: Laten we met ons allen meer gebruik maken van de Grutterswei, alleen zo kunnen wij dit gebouw betaalbaar en in stand houden".

Doelstellingen

Lesly Wolters, de nieuwe directeur/manager van SRGO, was deze avond aanwezig om een en ander toe te lichten. "Onze eerste doelstelling is om de mens centraal te stellen", vertelde hij. "Bewegen is goed voor de mens en dat kan in dit sportcomplex. Ook wij vinden de sociale gedachte belangrijk en de accommodatie is slechts een middel, wat we hiervoor maximaal willen inzetten. Maar het gebruik moet wel efficiënt zijn. Wij kregen drie zwembaden en vier accommodaties op ons bordje met daarbij de opdracht om 200.000 euro te bezuinigen. Het werd een lang voortraject om alles met elkaar te harmoniseren. Onze doelstellingen zijn, naast de bezetting omhoog krijgen, een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden en een goed rendement behalen. Het wordt een lastige opgave, zeker nu de subsidiekraan voor de verenigingen is dichtgedraaid, maar we willen zoveel mogelijk wat men gewend is continueren, de kwaliteit op orde brengen en ook wat doen aan de zintuigelijke ervaring. Zo kan de algehele uitstraling van het gebouw wel wat moderner. Uiteraard willen wij graag meedenken met de verenigingen en ze zo goed als mogelijk ondersteunen. Wij leveren graag een bijdrage aan de sportieve activiteiten en willen ook de verbintenis leggen met de maatschappij. Alle doelgroepen zijn dus welkom. Maar bij dit alles moeten we wel aan de exploitatie voldoen. We denken mee, maar we hebben ook een verantwoordelijkheid naar de gemeente toe".

Verontwaardiging

Het bestuur bestaat, naast de heer Wolters, verder uit de heren Vogel, Vogelaar, Verboom, Middelbos en mevrouw Braam. "Het bestuur is compleet en geografisch is het hele eiland nu vertegenwoordigd", verkondigde Wolters. Dit riep de verontwaardiging op van de leden van de Dorpsraad. Voorzitter Ben Musters stak zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken en zei dat hij dit een vreemde gang van zaken vond. "Aan ons is toegezegd dat wij een vertegenwoordiger mochten afvaardigen in het bestuur. Wij hebben een prima kandidaat voorgedragen en nu blijkt het bestuur al compleet. Hoe leg ik dit uit aan de bewoners en de verenigingen?" De heer Wolters zegde toe, dat alle bestuursleden verantwoordelijk zijn voor alle accommodaties en zich daarvoor optimaal zullen inzetten. "De gebruikers hebben immers uitsluitend te maken met het personeel wat hier aanwezig is", legde hij uit, "zij houden zich bezig met de het reilen en zeilen van het gebouw en met deze mensen kan men afspraken maken. Dat is niet de taak van de bestuurders. Wij zijn er enkel om toezicht te houden op het personeel en zo houden we de lijnen zo kort mogelijk".

Na deze lange inleiding kregen de verenigingen de gelegenheid om vragen te stellen en daar werd grif gebruik van gemaakt. Op alle vragen was het antwoord, dat SRGO actief wil meedenken en zo veel mogelijk maatwerk wil leveren. "Alles is bespreekbaar", luidde het devies. Echter voor de verenigingen bleven de tarieven ook na deze avond nog steeds het grootste vraagstuk, ondanks de toezegging, dat deze voorlopig zullen blijven zoals ze waren. En zo kwam men uit op de kwestie van de kip en het ei: Of de tarieven verlagen, waardoor er meer gebruikers zijn, of eerst meer gebruikers binnenhalen, zodat de tarieven omlaag kunnen. In 2018 wordt er geëvalueerd.