Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Havo-leerlingen werken in 't klein aan 't werken in 't groot

MIDDELHARNIS – Op Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits was er vorige week donderdag weer een avond vol levendigheid. Op de bovenste verdieping hadden de Havo 1- en de Havo 2-leerlingen hun projectavond. Daarop presenteerden ze aan ouders de projecten waaraan ze op school een tijdlang hebben gewerkt en werd aan ouders gevraagd de presentaties te beoordelen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Voor beide Havo-klassen waren dat twee projecten. Havo 1-leerlingen hadden de uitdagende opdracht om, in het kader van 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!' het eiland Goeree-Overflakkee te promoten. Dus in 't klein te werken aan een stukje Eilandmarketing. Daarnaast was er de opdracht om een duurzaam huis te ontwerpen. Niet alleen met duurzame materialen, maar dat ook qua energiegebruik en klimaatbeheer geheel zelfvoorzienend, energieneutraal is. En ze moesten uitrekenen hoeveel dat kost.
Havo 2 stond voor de taak om grondonderzoek te doen, als voorbereiding om er later een weg op te kunnen aanleggen, ze moesten uitrekenen onder andere welke materialen 't best gebruikt kunnen worden om op specifiek deze grond een weg aan te leggen en ook hoeveel dit grapje gaat kosten. Verder was er voor Havo 2 de opdracht om vanuit een mini-onderneming een kraampje in te richten om daarin voor het goede doel een product te presenteren en te verkopen. De Rabobank stelde hiervoor een klein geldbedrag beschikbaar, variërend van € 30 voor d meest aansprekende aanpak tot € 10 voor presentaties die 't minst tot de verbeelding spraken. Het goede doel was Day for Change, dat jongeren in Senegal helpt om door middel van een microkrediet voor zichzelf te beginnen, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
De opdrachten die de leerlingen kregen zijn gerelateerd aan het werk zoals dat in 't groot er ook aan toegaat, een realistische onderwijscontext dus. Op deze manier doen de leerlingen vaardigheden op die ze later ook nodig hebben, hetzij in het geven van presentaties op het vervolgonderwijs, hetzij vaardigheden als in teamverband samen kunnen werken of in staat zijn creatief te denken. Het wordt later allemaal van ze gevraagd.