Afbeelding
Foto:

Nog even en het Solaes-bier komt uit tap en fles

SOMMELSDIJK – Het brouwhuis, zoals brouwer Jan-Willem Kramer het imposante geheel van ketels, vaten, leidingen en regelkasten noemt, is geïnstalleerd. De eerste brouwproef is net achter de rug of zeer aanstaande. Dan komt het moment naderbij waar veel Flakkees bierliefhebbers naar hebben uitgezien: het eerste Solaes-bier dat uit de tap of uit de fles komt. In het proeflokaal te Sommelsdijk, thuis of in een eilandelijk café of restaurant.

Door Kees van Rixoort

Solaes is het eerste Flakkeese bier sinds eeuwen. Jan-Willem Kramer, Joost van Welsenis en Cees de Knegt namen het initiatief om het te gaan brouwen. Een product uit de streek, zonder commerciële bijbedoelingen, uit idealisme. Bier gemaakt met de inzet van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het drietal spreekt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vanaf het moment dat de brouwplannen bekend werden en de eerste bieren uit de hobby-brouwerij van Kramer bij sommige gelegenheden de show stalen, was de belangstelling voor Solaes groot. Dat het allemaal wat langer duurde – aanvankelijk zou het Flakkeese bier vanaf september 2016 uit de brouwketels aan de Krakeelstraat komen – heeft de interesse alleen maar aangewakkerd. Het lijkt wel of heel Goeree-Overflakkee reikhalzend zit te wachten op de eerste druppels Solaes. Het leeft enorm, is de ervaring van de initiatiefnemers.

Dat het wat langer duurde had in de eerste plaats te maken met het bijstellen van de ambities. Was het idee eerst om te beginnen met een eenvoudige brouwketel, algauw veranderde dat in het plan om een grotere brouwinstallatie te kopen. Dat is een relatief geringere investering dan een latere uitbreiding van een installatie met minder capaciteit. Het nu aangeschafte brouwhuis, waarmee de beschikbare ruimte optimaal benut is, moest echter wel uit China komen. En dat kost tijd. In december kwam de installatie aan in Nederland, netjes verpakt in een zeecontainer.

Nog meer oponthoud ontstond toen een van de ketels omviel op het terrein van Goed voor Goed, waar de hele installatie stond opgesteld om naar Sommelsdijk te vervoeren. Een aanrijding met een auto bezorgde een ketel een deuk, maar, wat erger was, ook een kapotte regelkast. De deuk was te overzien, en die zit er nog steeds in, maar er moest wel een nieuwe regelkast uit China komen.

Café Dana

In de tussentijd namen Kramer, Van Welsenis en De Knegt de rest van het pand onder handen. In het proeflokaal staat inmiddels een fraaie bar met een koperen biertap. De antieke bierpomp, die hier, in het voormalige café Dana, stond, ondergaat een restauratiebeurt en komt daarna weer terug op zijn oude plek. De pomp, waarvan vooral het porselein beschadigd is, was door familieleden van Dana aan het streekmuseum geschonken en kwam weer tevoorschijn toen de Solaes-plannen concreet werden. Een van de wanden van het proeflokaal is al bekleed met prachtig oud beeldmateriaal, waarop Dana een prominente rol vervult, onder andere als verkoper van ijsjes, maar ook bijvoorbeeld de gebroeders Boomsma figureren. Om het interieur van het proeflokaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken, lieten 19Toen en Jaap Reedijk zich graag inschakelen.

Ook zette het drietal een crowdfundingactie op om de investering in de brouwerij mogelijk te maken. Voor een groot feest op de Menheerse werf, op 8 april, tekenden voldoende belangstellenden in om de actie tot een succes te maken. Er worden die dag tweehonderd gasten verwacht.

Het plaatsen van het brouwhuis verliep redelijk voorspoedig, mede dankzij de inzet van Flakkee Verhuizingen, dat vaker met ingewikkelde vervoersklussen te maken heeft. Daarna volgden de aansluitingen en het aanleggen van de leidingen. Volgens Jan-Willem Kramer zijn de kinderziektes overwonnen en kan het brouwen beginnen. Het proefbrouwsel is vooral bedoeld om te controleren of het gewenste alcoholpercentage klopt. Wellicht volgt nog een tweede proef. Daarna kan het brouwen echt beginnen: duizend tot vijftienhonderd liter bier per maand, in drie varianten. De verwachting is dat de verkoop in april van start gaat. Dan gaat ook het proeflokaal open. Proost!