Een dankbare Ineke Dolieslager toont de cheque die ze uit handen van Greet de Kooning ontving.
Een dankbare Ineke Dolieslager toont de cheque die ze uit handen van Greet de Kooning ontving. Foto: Adri van der Laan

Cheque Groot Dictee voor luistertuin

GOEDEREEDE - Het duurt nog even maar als alles volgens plan verloopt zullen de liefhebbers van carillonspel komende zomer in alle rust kunnen genieten van het het carillon in de Goereese toren. Er zal dan een luistertuin zijn gerealiseerd. Een bijdrage hiervoor werd vorige week ontvangen uit handen van de de organisatie van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Ineke Dolieslager van Stichting de Goereese Gemeenschap ontving uit handen van Greet de Kooning van de Rotary Goeree-Overflakkee een cheque van € 3.500,-.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In zijn hoedanigheid van voorzitter van de Stichting Goereese Gemeenschap, de organisatie die de toren in haar beheer heeft, heette André Kastelein de mensen van de Rotary Goeree-Overflakkee welkom in de koude zaal van de toren.

In het kort stond hij stil bij de geschiedenis van de toren en de kerk die vroeger één geheel waren. Hij noemde de verschillende restauraties die toren en kerk hadden ondergaan. Vooral de restauratie van de toren halverwege de zeventiger jaren van de vorige eeuw bracht een grote verandering. Het onderste gedeelte, waar nu het museum en de expositieruimte is, werd afgesloten.

Het is al een tijd de wens van de Stichting Goereese Gemeenschap om in de nabijheid van de toren een luistertuin te ontwikkelen. Het heeft een tijdje geduurd voor de benodigde vergunningen gereed waren. Maar inmiddels is de toestemming daar. Bij de restauratie is het overgrote deel van de vloer van de toren verhoogd. Het oorspronkelijke vloerniveau van de toren is naast de ingang van het museum nog te zien. Daar zal ook de de deur naar de luistertuin worden gerealiseerd. De luistertuin is dan ook alleen maar bereikbaar vanuit de toren. De Stichting Goereese Gemeenschap verwacht dat de deur en de luistertuin bij de opening van het nieuwe seizoen op Koningsdag, zal worden gepresenteerd en in gebruik worden genomen.

De opbrengst van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee dat in het najaar van 2016 werd gehouden was deze editie bestemd voor een bijdrage in de realisatie van de luistertuin. De organisatoren kunnen terugzien op een geslaagd dictee. Ondanks dat de verwachtingen minder waren is het ook dit seizoen weer gelukt om een mooi bedrag te kunnen schenken aan het goede doel van dit seizoen: de luistertuin. Het was dan ook een tevreden Greet de Kooning die het bedrag van € 3.500,- kon overhandigen aan Ineke Dolieslager, secretaris van de Stichting Goereese Gemeenschap. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om alle betrokkenen bij het dictee hartelijk te bedanken.