Vier kinderen uit Melissant brachten speelgoed naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Vier kinderen uit Melissant brachten speelgoed naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Foto: Adri van der Laan

Melissantse inzamelactie levert een berg LEGO op voor jeugdige patiëntjes

DIRKSLAND – "Hartverwarmend." Dat is de reactie van Siemen Goosensen, hoofd van de afdeling kindergeneeskunde in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, op het Melissantse initiatief om LEGO in te zamelen voor de jeugdige patiëntjes. Vier kinderen uit Melissant kwamen de dozen Duplo, LEGO en Technisch Lego donderdag 2 februari brengen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het ging om twee leerlingen van basisschool Roxenisse en twee van basisschool De Regenboog: Nick Ritzema, Emeline Verhoeven, Nicole Boersma en Sem Bramsen. Het viertal werd vergezeld door vertegenwoordigers van de dorpsraad, de Oranjevereniging en de Stichting Melishof, de drie initiatiefnemers van de decemberactiviteiten in Melissant, waarvan de LEGO-inzameling een onderdeel was.

Deze drie organisaties hebben de handen ineengeslagen om Melissant van aansprekende activiteiten te voorzien. De decemberactiviteiten – met onder meer het ontsteken van de lichtjes in de grote kerstboom, een kerstzangavond, een wintermarkt en een kerstlunch – waren een voltreffer, mede dankzij onder andere de Activiteitencommissie, de brandweer en meerdere sponsors. Het streven is om het platform van de drie Melissantse organisaties te laten groeien met meer verenigingen en clubs.

De decembermaand bezorgde Melissant niet alleen veel vertier en gezelligheid, maar genereerde ook geld voor goede doelen. Men kon wensen in de grote kerstboom hangen, enkele gezinnen in het dorp ontvingen een kerstpakket en cadeautjes voor de kinderen én er werd driftig gecollecteerd voor de LEGO-actie voor de kinderafdeling van het ziekenhuis.

"We wilden eerst inzamelen voor het Sophia kinderziekenhuis, maar later kwamen we tot de conclusie dat het beter is om ons eigen, regionale ziekenhuis te steunen", aldus Klaas Kuipers, voorzitter van de dorpsraad Melissant. "We mogen best een gevoel van trots op ons eigen ziekenhuis hebben."

De kinderafdeling was direct geïnteresseerd toen het idee ver voor de decemberactiviteiten naar voren werd gebracht. Zijn er wensen, was de vraag die Siemen Goosensen kreeg. Nou, die waren er zeker. Nee, knuffels zijn er genoeg. Maar LEGO, ja, dat kon de afdeling goed gebruiken. "We hebben wel LEGO, maar het is vaak incompleet of versleten. Je raakt in de tussentijd wel eens wat kwijt. Nu willen we de pakjes LEGO bij elkaar houden."

De speelkamer van de kinderafdeling is in ieder geval een grote hoeveelheid LEGO, Technisch Lego en Duplo rijker, zeer gevarieerd en voor verschillende leeftijden. Daarnaast overhandigden de vier kinderen ook nog een Nintendo Wii met drie spellen. "Prachtig", aldus Goosensen, "dit komt uit de gemeenschap van het eiland. Dat doet ons erg goed." Misschien krijgt het hoofd van de afdeling kindergeneeskunde binnenkort nog een keer bezoek vanuit Melissant, want als er opbergdozen nodig zijn voor al dat nieuwe speelgoed, dan komen de kinderen ze brengen. Misschien wel op de fiets.