Wim Bron deelt een document met Jane van Dongen
Wim Bron deelt een document met Jane van Dongen Foto: Adri van der Laan

Afscheid en welkom bestuursvoorzitter Stichting De Boei Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dinsdagmiddag 14 februari wordt in een bijzondere bijeenkomst van Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee, de stichting die zich inzet voor ondersteuning aan en begeleiding van patiënten met kanker en hun naasten, afscheid genomen van Wim Bron als voorzitter. Aansluitend wordt zijn opvolger, mevrouw Jane van Dongen uit Ouddorp, verwelkomd als de nieuwe bestuursvoorzitter. De bijeenkomst wordt, vanaf 15.30 uur, gehouden in locatie De Overkant aan de Dijkstelweg in Ouddorp.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Wim Bron, oud-huisarts in Ouddorp, samen met collega Jansen, van 1973 tot 2003, heeft na zijn afscheid niet stilgezeten. Geruime tijd was hij als arts verbonden aan het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Rotterdam waar patiënten - na verwijzing door huisarts of specialist - behandeld worden met hyperbare zuurstof onder 2 ½ atmosfeer druk. Ook was hij actief als tijdelijk vervanger in de huisartsenpraktijk Ouddorp die zich ontwikkelde tot Huisartsenpraktijk Kop van Goeree. Hij legde begin deze eeuw contacten met de toenmalige (Rotterdamse) dependance van het Inloophuis De Boei voor kankerpatiënten, aanvankelijk gehuisvest in (café) Goedereede. Later verhuisd naar De Overkant in Ouddorp. In de beginjaren waren Marja den Eerzamen, haar moeder, Ria Lagendijk en Hans van Esveld de "trekkers". In 2005 werd de dependance uitgebouwd tot een zelfstandige stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Wim Bron werd voorzitter.

Onvoldoende tijd

Hij geeft graag aan wat hem bewoog tot deze stap. "In mijn huisartsenperiode constateerde ik dat er erg weinig tijd was voor de psychosociale zorg voor kankerpatiënten bij ingrijpende somatische aandoeningen. Mensen verdwenen vaak ook uit het zichtveld omdat zij onder behandeling kwamen bij specialisten. Als huisarts signaleerde ik dat er onvoldoende tijd was om hen te begeleiden. Toen ik in contact kwam met het Inloophuis vond ik het een mooie gelegenheid om juist aan die aspecten aandacht te schenken. Niet alleen hier op het eiland maar ook landelijk heeft die ontwikkeling een stevige basis gekregen. Er zijn inmiddels al ruim 80 inloophuizen. Dat geeft aan dat er steeds meer belangstelling bestaat voor psychosociale zorg. Ook bij de overheid".

Brief minister

Eind vorig jaar stuurde minister Schippers een brief naar de Tweede Kamer waarin zij aangeeft dat de ziekte kanker een goede psychosociale zorg nodig heeft, mede in het belang van het herstel van de patiënt. Daarvoor is een speciale werkgroep opgericht. Er zou geld beschikbaar moeten komen voor inloophuizen. En er komt al 5 miljoen euro voor de ontwikkeling van een traject om de genoemde zorg beter in kaart te kunnen brengen. Allemaal signalen dat het onderwerp leeft. Een aantekening kan hierbij nog worden gemaakt dat thans minder patiënten aan kanker overlijden dan vroeger. Dus niet alleen tijdens de somatische behandeling, ook na die behandeling is en blijft de zorg belangrijk. In medische bladen wordt aangegeven dat ook lange tijd na het vaststellen van de diagnose patiënten psychosociale zorg nodig hebben. Dat zou om ruim 30 procent van de patiënten gaan. Ook na genezing, "schoonverklaring", volgt vaak nog een moeilijke periode om alles weer een plaats te geven en weer volledig terug te kunnen keren in de maatschappij.

Met veel plezier

"Ik heb mijn werk bij De Boei altijd met veel plezier gedaan", zegt Wim Bron. "Nu na een aantal jaren vind ik dat ik een stapje terug mag zetten. Ik heb nog andere bezigheden die tijd vergen. Dus ik denk dat het goed is er nu mee te stoppen en een ambitieuze jongere kracht de gelegenheid te bieden om dit werk met veel elan te kunnen oppakken. Ik ben erg erkentelijk voor de inzet die onze coördinatoren, sinds kort Marjanne Fleuren en Jonne Maus, samen met de gastvrouwen en vrijwilligers leveren. Daarnaast de support vanuit het bestuur, de Vrienden van De Boei en het comité van aanbeveling. Nog 2 punten stipt Bron aan. Ten eerste de niet zo gemakkelijke financiële positie van het Inloophuis, waarbij gelukkig van gemeentewege sinds 2016 een prestatiesubsidie wordt toegekend. Ten tweede - ook door Jane van Dongen aangehaald - dat niet alleen de naasten maar ook andere mantelzorgers nadrukkelijk tot de doelgroep gerekend moeten worden.

Betrokkenheid

Eind 2016 benaderde het bestuur van het Inloophuis Jane van Dongen (64) voor de bestuurspost. Dit als vrijwilliger. De nieuwe voorzitter van De Boei GO kan bogen op een gedegen basis in de zorg. Jarenlange inzet voor de adviesraad WMO en in het bestuur van het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee. Jane was verder o.a. werkzaam als fysiotherapeute, op de Kop van Goeree, en deed vrijwilligerswerk in een bestuursfunctie voor het Longfonds in de regio Rotterdam-Rijnmond. Haar betrokkenheid bij de ziekte kanker is alleen al aan te geven doordat zij in 1996 zelf een borstkanker-operatie moest ondergaan. De gevolgen van deze operatie, zenuwpijn in de arm, noopten haar tot het stopzetten van haar activiteiten en werkzaamheden in haar fysiotherapiepraktijk.

Affiniteit

Jane van Dongen geeft, als ervaringsdeskundige, uiting aan haar affiniteit met de doelgroep van het Inloophuis. Zij heeft ruime bestuurservaring en wil vanuit haar nieuwe functie enthousiast, in nauwe afstemming en samenwerking met de coördinatoren, gastvrouwen en vrijwilligers, zich o.a. richten op uitbreidingsmogelijkheden in de mantelzorg. Daar accenten op leggen. Aandacht aan geven. Trachten meer mensen te bereiken. Niet alleen vrouwen maar zeker ook mannen uitnodigen om over "de figuurlijke drempel" naar het Inloophuis te stappen. Ik heb dit werk gemist", zegt mevrouw Van Dongen. (info website: www.deboeigo.nl)