INGEZONDEN:

Reactie op het artikel "Het verdriet van Ouddorp"

Het ingestuurde artikel vorige week dinsdag in dit blad van Team Natuur-lijk Ouddorp is me uit het hart gegrepen. Voor de volle 100% sta ik achter hetgeen men schrijft.

De kop van Goeree is uniek! Zelf woon ik in Ooltgensplaat. Met de oude tram maken mijn man en ik graag een ritje in combinatie met de rondvaart en/of een wandeling in de omgeving van Ouddorp. Steeds meer bebouwing zien we er verschijnen. Dit gaat ons allemaal aan! Wie wandelt, fietst of vaart daar nu niet graag af en toe? Straks kun je alleen nog tussen de recreatievoorzieningen wandelen, fietsen en varen, omdat de kop van Goeree ooit zo karakteristiek WAS.

De expansiedrift van investeerders, recreatieondernemers en projectontwikkelaars betreft de hele gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeente blijft, ondanks bezwaren en tegengeluiden, maar vergunningen afgeven. Hier in Ooltgensplaat ligt nu een besluit voor het bouwen van 76 recreatiewoningen in de polder. Er valt hier weinig of niets te recreƫren. De meeste, reeds bestaande recreatiewoningen alhier worden permanent bewoond. Op het Fort staan mooie chalets tussen onbewoonbare bouwvallen. Het verloedert.

Deze kant van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft schorren, dijken en open polders als landschap. Evenals de natuur aan de andere kant van de gemeente heeft dit landschap zijn eigen flora en fauna. Laten we er nog eens goed naar kijken en ervan genieten en in ons geheugen en/of op foto's en dergelijke opslaan voor later, want we bouwen de polders vol.

Er klinken in de omgang veel geluiden van bezwaar en tegelijk ook van berusting. "We kunnen er toch niets tegen doen" "Het gaat toch wel door" "Ze (onze vertegenwoordigers) hebben het toch al besloten." Ergens is dit logisch, gezien de voor ons onduidelijke en ingewikkelde procedures met onbegrijpelijke regels in moeilijke bewoordingen.

Toch roep ik ALLE bewoners van Goeree-Overflakkee op: lees ook het artikel van vorige week a.u.b. (nog) eens heel goed. Wanneer u het ermee eens bent, laat dan uw bezwaren in uw eigen woorden schriftelijk weten aan het College van Burgemeester en Wethouders. Onder elkaar mopperen en dreigen met proteststemmen gaat niet werken. Hetgeen het Team Natuur-lijk Ouddorp schrijft: "massa geeft immers macht".

We zijn het inderdaad verplicht op te komen voor de leefomgeving voor nu, maar zeker ook voor volgende generaties. Om mij aan te sluiten bij het burgerinitiatief "Natuurlijk Ouddorp":

"Genoeg is genoeg en genoeg is eigenlijk al veel te veel (geworden)"

Dit eiland kan niet nog meer recreatiebebouwing aan.

Er moet een omslag komen in ons denken en doen, want wij mensen, zogenaamd zo slim, zijn zo dom (bezig), dat we zelfs onze eigen leefomgeving "om zeep helpen".

Willy de Ruiter-van der Welle
wellewillemina@gmail.com