Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Brand teistert Oude-Tongs bedrijf

OUDE-TONGE – Op bedrijventerrein Tonisseweg te Oude-Tonge heeft vrijdagavond brand gewoed bij IHG Roestvaststaal, gevestigd aan de Energiebaan. Rond tien over zeven ontdekten omstanders de brand. Vrijwel direct na de eerste brandmelding werd opgeschaald naar 'middelbrand', waarna uiteindelijk werd doorgeschaald tot 'zeer grote brand' en GRIP1.

Tekst en foto: Hans Villerius

Veel brandweervoertuigen uit de wijde regio, waaronder een hoogwerker en een ladderwagen, werden gealarmeerd om naar Oude-Tonge uit te rukken. Opvallend was dat de brand vooral langs het dak woedde. Onderzoek moet uitwijzen hoe het vuur is ontstaan. Naar verluidt is er ook 's middags al een klein brandje geweest. Of de brand 's avonds hiermee verband houdt, kon nog niet met zekerheid worden gezegd. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is de brand wel binnen in het bedrijf ontstaan en daarna via de muur opgetrokken naar boven, om zich vervolgens in het dak verder te verspreiden.
Aanvankelijk werd erop ingezet de brand van buitenaf te bestrijden, onder andere met behulp van een aantal zwenkende waterkanonnen, enkele stralen hogedruk en via de ladderwagen. De brandweer is kort het pand ingegaan, om de elektriciteit uit te schakelen. Toen voor een tweede maal aan de achterzijde van het pand het vuur uit het dak kwam en onduidelijk bleef waar de brandhaard(en) zich bevond(en), heeft een politieheli met warmtebeeldcamera een verkenningsvlucht boven het brandende gebouw gemaakt om de brandhaard(en) te lokaliseren. Uiteindelijk werd besloten het vuur van binnenuit te bestrijden. Rond kwart over elf kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Tijdens de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen en hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
IHG produceert roestvaststaal maatwerk voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie, apparatenbouw, grootkeukenleveranciers, bouwbedrijven en machinefabrieken. Het bedrijf kent zowel een staalbewerkings- als een houtbewerkingsafdeling. De brand- en waterschade die is ontstaan, is groot.

Afbeelding