Vrijwilligers van Inloophuis De Boei deelden bloemen uit in het ziekenhuis te Dirksland. Foto's: Hans Villerius
Vrijwilligers van Inloophuis De Boei deelden bloemen uit in het ziekenhuis te Dirksland. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Inloophuis De Boei zet patiënten in de bloemetjes

DIRKSLAND – In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werden donderdagmiddag bloemen uitgedeeld, witte rozen, roze rozen. Een actie van Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee in het kader van Wereld Kankerdag. Voor haar actie kreeg ze de bloemen gesponsord door Auperlé te Oude-Tonge.

Door Hans Villerius

Op het eiland is Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee een niet meer weg te denken organisatie, die er wil zijn voor mensen die in hun leven te maken hebben met kanker of die daarmee te maken hebben gehad. Voor zowel degene die door de ziekte werd geraakt als voor hun naastbestaanden of mantelzorgers bedoelt De Boei een plek te zijn voor lotgenotencontact, waar je je verhaal kwijt kunt, waar naar je geluisterd wordt en waar je begrepen wordt als 't gaat over wat je meemaakt wanneer kanker je leven binnenkomt. Hiervoor houdt De Boei iedere tweede en vierde dinsdag van de maand inloopdagen in 'De Overkant' te Ouddorp. Naast volop ruimte voor lotgenotencontact worden hier ook (creatieve) activiteiten gehouden of worden thema's behandeld, al of niet verband houdend met kanker en het leven met deze ziekte.
Zaterdag 4 februari was het Wereld Kankerdag. En in aanloop daarnaartoe hebben vrijwilligers van Inloophuis De Boei de donderdag ervoor in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland bloemen uitgedeeld, in de centrale hal, bij het afsprakenbureau op de poli, op de afdeling Oncologie en op de chemokamer, als blijk van medeleven met patiënten. En die actie werd zeker gewaardeerd. Verscheidene mensen voeren in stilte een zware strijd. Zoals die man bij wie onlangs kanker werd geconstateerd. "Ik weet niet hoe lang 't duren zal. Álles is onzeker geworden." Toen hij een witte roos in handen gestopt kreeg, schoot z'n gemoed vol. "Die is voor m'n zoon…", stamelde hij, "drie jaar geleden is hij overleden, aan MS. En nu komt bij mij dít er overheen… Sorry dat ik huilen moet. Af en toe heb ik dat even…" Een korte ontmoeting en slechts enkele zinnen. Maar een wereld van pijn en verdriet ligt erachter. En dat weten ze bij De Boei. Vandaar ook hun bloemenactie van vorige week, om te laten weten: wij voelen met je mee, bij ons ben je altijd welkom!

Verwendag

Dat laatste geldt ook voor 28 februari, als De Boei een Verwendag houdt om mensen die in hun dagelijks leven een strijd voor het leven te voeren hebben in de watten te leggen met verwenactiviteiten, zoals ontspannende massages, e.d. Ook deze dag wordt in 'De Overkant' gehouden, Dijkstelweg 33. En voor wie wel naar De Boei zou willen, maar niet in staat is er op eigen gelegenheid of met hulp van anderen te komen, is er de mogelijkheid om opgehaald te worden. Zie voor meer info www.deboeigo.nl of bel 06-22111572.