Dromen van een metrostation

Vervolg van de voorpagina.

Veel genoemd was de droom om de bibliotheek in dit bruisende hart van Middelharnis onder te brengen. Jailhouse is ook een optie. Daarnaast kwam tijdens meerdere droomsessies het realiseren van een oranjerie of een transparante voorgevel naar voren. "Je moet van buiten kunnen zien wat er binnen is. Dat maakt het laagdrempelig." Het plein mag een soort Waterlooplein worden met kraampjes voor elk wat wils en misschien wel 'bedriegertjes'.

Verder: een binnentuin, wellicht samen met Croissy, flexplekken, ruimte voor lokale ondernemers en startups, en goede horeca. Omdat er in deze fase toch niet naar de praktische haalbaarheid werd gekeken, kon ook de droom van een metrostation ontstaan. De muziektent zou best een plek mogen worden waar singer-songwriters zich kunnen laten horen en zien. Het door enkele jongeren naar voren gebrachte idee om studieplekken te creƫren in het Diekhuus viel in goede aarde bij diverse dromers.

Na het dromen volgt doorgaans de al dan niet zachte landing in de realiteit van alledag. En dat is hier niet anders. Op 20 februari wordt de volgende stap gezet op weg naar het nieuwe Diekhuus. Ook dan zijn weer zoveel mogelijk betrokkenen welkom. Want, zoals wethouder Gerrit de Jong zei in zijn afsluitende praatje op 24 januari, "we gaan het niet regelen zonder de mensen die iets met het Diekhuus willen. Het Diekhuus is een hoop stenen, maar wij maken er een levende steen van. Blijf participeren en meedenken." Volgens de wethouder moet de realisering van fase 2 in 2017 in gang worden gezet.