Afbeelding
Foto:

Ingestuurd: Het verdriet van Ouddorp

Wij, het burgerinitiatief "Natuur-lijk Ouddorp", roept de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee op zich serieus te bezinnen op wat zich thans op de kop van Goeree afspeelt. Wij roepen de gemeenteraad op daarin stelling te nemen in het belang van de bevolking, het unieke landschap en de kenmerkende culturele waarden van het gebied.

Wij roepen op tot een onmiddellijke bouwstop van recreatieparken en overige voorzieningen in die sfeer in het gebied tot aan de gemeenteraadsverkiezing van 2018. Politieke partijen kunnen zich dan vóór die verkiezingen profileren op wat men belangrijk vindt voor de kop van Goeree. Dan krijgt de bevolking van het eiland de gelegenheid zich bij die verkiezing uit te spreken over wat men wil en wat men niet wil. Zo kan de democratie haar werk doen. Zo moet het ook.

Want weet de bevolking wel over wat men te wachten staat met de ongebreidelde recreatiebouw in het gebied? Beseft de bevolking welke onomkeerbare consequenties die recreatiebouw heeft voor het unieke landschap van Ouddorp en omstreken, voor de natuur, voor de zondagsrust, voor de verkeersdrukte en voor het karakter van de dorpse gemeenschap?

Er zijn in de afgelopen periode drie grote recreatieparken bijgebouwd (waarvan twee geheel nieuw) bij de vele parken die er al zijn: Punt West, Duynhille en het Landal Park (genoemd Ouddorp Duin). In totaal is er al 231,9 hectare bestaand recreatieterrein, waarvan 76,4 hectare in behandeling en uiteindelijk 59,3 hectare nieuw recreatiebouw.

Natuur-lijk Ouddorp vindt dat het de spreekwoordelijke "spuigaten uitloopt" met al die recreatiebouw. Genoeg is genoeg en genoeg is eigenlijk al veel te veel (geworden).

Wie beheerst deze ontwikkeling nog? Als het aan investeerders, recreatieondernemers en projectontwikkelaars ligt wordt elke meter op de kop van Goeree vol gebouwd met recreatievoorzieningen. Wie luistert er nog naar de bevolking die er duidelijk genoeg van heeft? Wat doet de gemeenteraad eigenlijk in dezen?

Op 17 maart 2016 leverden wij een protestpetitie in bij de gemeenteraad met 1605 handtekeningen (inmiddels gegroeid tot ruim 2000) van vooral bewoners. Op 9 juli 2016 volgde een kustwandeling van 500 mensen om te laten zien dat genoeg eigenlijk al veel te veel is. Op 25 oktober 2016 organiseerden wij een informatieavond in de Dorpstienden van Ouddorp waar het spreekwoordelijke "dak er af" ging door de boosheid van de bewoners over deze ongeremde recreatiegroei en de ontwrichtende werking daarvan op de dorpsgemeenschap.

Wij van Natuur-lijk Ouddorp roepen de politiek op zich te bezinnen op wat hier gebeurt. Wij roepen de politiek op naar de bewoners te luisteren en het unieke gebied en de bijzondere cultuur op de kop van Goeree te behouden voor nu en zeker voor de volgende generaties bewoners.

Wat vragen wij van de bevolking en van overige sympathisanten? Denk na over wat u wilt met uw unieke woon- en werkgebied, met de bijzondere natuur, met de zo kenmerkende zondagsrust en met de cultuur op de kop van Goeree. En laat uw stem luid en duidelijk horen. In het volle besef dat alles van waarde weerloos is!

Wilt u ons steunen of wilt u meedoen met Natuur-lijk Ouddorp? Wat ons betreft stellen wij dat zeer op prijs. Massa geeft immers macht en die hebben wij nodig. U kunt ons steunen of meedoen door ons te berichten. De contactgegevens zijn: natuurlijkouddorp@gmail.com, of per adres Hans Klijn, Zeebrekersweg 18, 3253VS Ouddorp.Wij nemen dan contact met u op.

Team Natuur-lijk Ouddorp,
Hans Klijn, Cees Grinwis, Piet Grinwis, Anton Huitema en Corry Bosland-Pijl.