Voorzitter van de dorpsraad Klaas Kuipers en 'burgemeester' Marnix Trouwborst.
Voorzitter van de dorpsraad Klaas Kuipers en 'burgemeester' Marnix Trouwborst. Foto:

Melissant is een mooie ervaring rijker en een 'dorpsburgemeester' armer

MELISSANT – Door het aftreden van wethouder Marnix Trouwborst is Melissant ook zijn 'burgemeester' kwijt. Trouwborst kreeg de ambtsketen van het geitendorp overhandigd tijdens de decemberactiviteiten in het dorp waarvan hij de kernwethouder was. Bij die gelegenheid kreeg Klaas Kuipers, voorzitter van de dorpsraad, tevens een wethoudersketting omgehangen. Melissant had dus korte tijd een heus college van Burgemeester en Wethouder.

Door Kees van Rixoort

De ludieke benoemingen vonden plaats op de avond dat de lichtjes werden ontstoken in de grote kerstboom bij De Melishof. Door het gebruik van het 'wet book', een telefoonboek in een emmer water, kreeg het uitroepen van Trouwborst en Kuipers tot dorpsbestuur een 'officieel' tintje. De inmiddels afgetreden wethouder had de 'plicht' om zijn keten te dragen zodra hij zich binnen de grenzen van het geitendorp begaf. Dat gebeurde in die korte tijd ook meerdere keren, onder andere bij de uitvoering van Tot Nut en Genoegen en op de nieuwjaarsreceptie.

Ludiek en serieus

"Het was ludiek", aldus 'wethouder' Kuipers, "maar het had ook een serieuze ondertoon. Wij wilden namelijk graag dat Trouwborst onze kernwethouder zou blijven. Hij was een belangrijke lijn tussen Melissant en de politiek." Kuipers zag in de 'burgemeester' bijvoorbeeld een medestrijder als het gaat om het behoud van de blusgroep Melissant in het dorp.

De brandweer blust branden en brandjes in de omgeving, maar speelt volgens de dorpsraad van Melissant tevens een veel grotere rol in de lokale samenleving. Tijdens de decemberactiviteiten in het dorp bijvoorbeeld door vis te bakken, kastanjes te poffen en hand-en-spandiensten te verlenen bij de opbouw van onder andere de Wintermarkt.

De dorpsraad, de Oranjevereniging en de Stichting Melishof kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde decembermaand, die doorliep tot de nieuwjaarsreceptie op 4 januari. Alle activiteiten vonden plaats in en rond De Melishof, dat eens te meer heeft bewezen het bruisende hart van het dorp te zijn.

Het ontsteken van de lichtjes in de grote kerstboom was een taak voor 'burgemeester' Trouwborst en twee leerlingen, een van beide basisscholen. Piet Keizer, voorheen de fietsenmaker van het dorp, zou assisteren als vertegenwoordiger van de ouderen in het dorp, maar hij kwam kort voor de activiteiten te overlijden. De Koffie+-groep voerde een toneelstuk op over de komst van koning. Het wist velen te boeien.

Wintermarkt

De Wintermarkt op 16 december trok veel belangstelling, wellicht ook door de Formule 1-racewagen die Arco van der Vliet had gecharterd, de Vikingtent, de muzikale bijdragen en de mogelijkheden om ook binnen, in De Melishof, iets te eten en te drinken. De organisatie van de markt was in handen van Jan Legierse, met ondersteuning van Akkie Krouwel.

Voor de kerstzangavond op 19 december had Willem van den Berg van de Oranjevereniging min of meer in zijn eentje een muziektent opgezet, terwijl Piet Sieling had gezorgd voor een podium. Er traden drie koren op: musicalkoor Happy Together uit Spijkenisse, Advendo uit Ooltgensplaat en een kinderkoor van basisschool De Regenboog uit Melissant. Kinderen van de andere basisschool, Roxenisse, droegen gedichten voor. Uiteraard was de kersverse 'burgemeester' Trouwborst aanwezig. Een mooie en goed bezochte activiteit was ook het kerstgala voor de jeugd, met voorafgaande make-upmiddag voor de meiden. De Family Pub Quiz trok veel deelnemers. En de inwoners van het geitendorp wisten ook de weg naar de nieuwjaarsreceptie goed te vinden. Voorzitter Désirée van Loon van De Melishof sprak daar een nieuwjaarsrede uit.

Goede doelen

De activiteiten brachten veel gezelligheid en saamhorigheid – "Er stapten veel mensen op de rijdende trein", zegt Klaas Kuipers –, maar dat was niet het enige. De dorpsraad, de Oranjevereniging en Stichting Melishof, intensief ondersteund door de Activiteitencommissie, hadden er ook diverse goede doelen aan gekoppeld. Een inzameling voor de Voedselbank, bijvoorbeeld. En het verrassen van vier gezinnen in het dorp met een kerstpakket en cadeautjes voor de kinderen. De mogelijkheid om wensen in de kerstboom te hangen is massaal opgepakt. Er hingen zeker tweehonderd wensen, waarvan er al enkele zijn vervuld.

De LEGO-actie tot slot – het inzamelen van LEGO voor de kinderafdeling van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis – leverde "een enorme berg" doosjes op. Die zullen binnenkort door leerlingen van beide basisscholen in Melissant naar Dirksland worden gebracht.