Gratis naar het Watersnoodmuseum tijdens open dag

REGIO – Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk organiseert zaterdag 4 februari een Open Dag; zoals altijd op de eerste zaterdag na de herdenking van de ramp van 1 februari 1953. Het museum vertelt het verhaal van de watersnood van 1953 en dat van de waterveiligheid waar Nederland sindsdien hard aan heeft gewerkt. Zaterdag 4 februari is het museum van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk en gebeurt er van alles.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in vier betonnen Phoenix caissons waarmee het laatste gat in de dijk bij Ouwerkerk in november 1953 gesloten werd. Met films, foto's, radiofragmenten, getuigenissen, materialen en machines is hier een indrukwekkende tentoonstelling gevormd. Interessant voor jong en oud. De watersnood trof delen van Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en zelfs Texel. In totaal verloren 1836 mensen het leven. Sinds de opening in 2001 is het museum uitgegroeid tot een plek om te herinneren, te leren en vooruit te kijken, waar jaarlijks vele bezoekers komen. In 2016 bezochten 89.000 mensen het Watersnoodmuseum.

Virtual Reality

In 2016 heeft het Watersnoodmuseum een Virtual Reality ruimte in gebruik genomen en een Waterzolder. In de VR-ruimte kunnen bezoekers met behulp van een speciale bril een overstroming zien gebeuren vanuit een woonkamer in een huis en zien hoe ze zich in veiligheid kunnen brengen, door naar boven te gaan en onderweg onder meer een noodpakket mee te nemen. De Waterzolder bestaat uit een dak met een zolder met daarbij spullen waaruit men een keuze kan maken om enkele dagen, veilig voor het wassende water, op zolder door te brengen. Wat neem jij mee? Een telefoonlader of blikken voedsel; lucifers of emmers en toiletpapier.

Partners

Tijdens de open dag zijn er diverse partners van het Watersnoodmuseum aanwezig. Zo zijn onder meer radio-zendamateurs van DRCO/Afdeling Walcheren van de VERON, educatiemedewerkers van Waterschap Scheldestromen, medewerkers van Oesterij Yerseke en Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Dreischor, Nationaal Park Oosterschelde, Bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk, de Zeeuwse Dialectvereniging en De Vrienden van het Watersnoodmuseum aanwezig. Bezoekers die met het openbaar vervoer komen kunnen in Zierikzee, bij het busstation 't Sas, instappen in een elektrische auto die speciaal voor deze dag een pendeldienst invult. Elk heel uur, tussen 10.00 en 17.00 uur, rijdt de auto van 't Sas naar het Watersnoodmuseum en elk half uur rijdt de auto terug vanaf het museum naar 't Sas. Tussen 13.00 en 14.00 uur kunt u tijdelijk niet gebruikmaken van deze pendeldienst, in verband met het opladen van de auto.

Lezingen

Er zijn ook lezingen en presentaties: Jaap Schoof projectleider van het oral history project '1953, Het Verhaal' vertelt over de verborgen verhalen van het Watersnoodmuseum. Schrijfster Catharina IJzelenberg vertelt over haar recent verschenen boek: 'Het ruisen van de zee', waarin de watersnood van 1953 centraal staat en zij signeert haar boek. Weerman Jos Broeke vertelt over de invloed van het weer op de watersnood van 1 februari 1953. Voor kinderen zijn er weer- en waterproefjes, speurtochten, een weerquiz, een kleurwedstrijd en de grote 'waterkennisquiz'.

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto's, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een nieuwe wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. Deze wordt tijdens de open dag officieel geopend en zal het komende jaar te zien zijn. Een muzikale bijdrage is er van Jazzy Combo, zij spelen jaren vijftig jazz in de Koffiehoek. Een uitgebreid programma met onder meer het tijdschema van de diverse presentaties staat op www.watersnoodmuseum.nl. Het Watersnoodmuseum is gevestigd aan de Weg van de Buitenlandse Pers 5 in Ouwerkerk.