Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

De Prins Maurits: leren in de echte wereld

MIDDELHARNIS - In de praktijk beleven hoe het eraan toe gaat. Voor veel leerlingen is dat een onvergetelijke ervaring. Niet je ondernemingsplan presenteren aan klasgenoten, maar bijvoorbeeld het podium opklimmen tijdens Het Delta Netwerk en binnen een minuut je idee pitchen. Zo'n presentatie voor een zaal vol ondernemers en bestuurders doet een beroep op compleet andere vaardigheden dan in het klaslokaal. De Prins Maurits in Middelharnis draagt het leren in een realistische context uit. Waar mogelijk plaatst de christelijke scholengemeenschap het onderwijs in de echte wereld.

Docent en havo-decaan Bartha Moerkerk legt uit hoe de Prins Maurits op allerlei manieren de praktijk verbindt met het klaslokaal. "We willen met de realistische context de ontwikkeling van vaardigheden stimuleren. Lange tijd heeft het onderwijs zich geconcentreerd puur op het verwerven van kennis. Terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het puberbrein juist baat heeft bij het ontwikkelen van vaardigheden die een leven lang meegaan. Op het vmbo en in het praktijkonderwijs is dat al meer vanzelfsprekend. Daarom proberen we zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden waar leerlingen meer nodig hebben dan kennis alleen. Juist het contact met mensen uit de praktijk motiveert enorm. Ook in de spotlights van Het Delta Netwerk zag je dat duidelijk gebeuren."

Wees realistisch

Als je op die manier naar het middelbaar onderwijs kijkt, zie je opeens overal mogelijkheden om de praktijk erbij te betrekken. Neem bijvoorbeeld het profielwerkstuk, dat is een vast onderdeel aan het eind van het schoolprogramma. "Bij veel vakken hebben we daar een eis aan verbonden: het werkstuk moet realistisch zijn. Dat levert verrassende resultaten op. Zo gingen leerlingen bijvoorbeeld aan de slag voor wooncorporatie FidesWonen om te onderzoeken hoe het huuraanbod aantrekkelijker wordt voor jongeren. Bij de diploma-uitreiking zat de directeur van FidesWonen in de zaal. Dat maakt zo'n moment voor de leerlingen extra bijzonder."

Doorlopende leerlijn

Het is belangrijk om al deze losse praktijkvoorbeelden in een breder perspectief te plaatsen, vindt Bartha Moerkerk. "Als school moet je jezelf afvragen waar je leerlingen op voorbereidt. Als decaan havo zie ik veruit de meeste leerlingen hun studie vervolgen op het hbo. En daar gaan ze als kersverse student vanaf de eerste dag aan de slag met praktijkopdrachten. We zien dan ook dat hbo-instellingen in Rotterdam instromende leerlingen vragen om in hun cv te benoemen wat ze hebben gedaan ter voorbereiding op het hbo. Juist door theorie en praktijk met elkaar te verbinden in een realistische context ontdekken leerlingen op de PM wat hun talenten en vaardigheden zijn. Dit alles is een onderdeel van de loopbaanoriëntatie om gericht voor een vervolgopleiding te kiezen. Zo ontstaat een doorlopende leerlijn die onze havisten stap-voor-stap klaarstoomt voor het hbo."

Talent behouden voor de regio

m realistisch onderwijs mogelijk te maken is de Prins Maurits uiteraard afhankelijk van bedrijven en organisaties op en om het eiland. De christelijke scholengemeenschap investeert in haar relatie met ondernemers en de overheid. Zo stond de ondernemende havo-week eind vorig jaar bol van de snuffelstages, gastlessen en bedrijfsbezoeken. Maar er was ook een netwerkbijeenkomst waar de banden tussen onderwijs, ondernemers en overheid in de regio weer verder werden aangehaald. Moerkerk benadrukt dan ook dat de school niet alleen iets komt halen bij organisaties. "Leerlingen uit alle afdelingen leveren bijdragen in instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Tegelijkertijd komen we als school ook nadrukkelijk iets brengen: kennis en ontwikkeling. Waar is in de toekomst behoefte aan op de werkvloer? Wat voor soort werknemers zijn er nodig op het eiland? Daar kunnen wij ons onderwijs op richten. Het is zaak om goed in kaart te brengen wat er nodig is om de studerende jeugd van nu te behouden voor het eiland."