Afbeelding
Foto: Hans Villerius

'Klim hogerop, samen naar de top!'

SOMMELSDIJK – 't Mocht dan koud zijn en mistig, toen gisterenochtend om halfnegen de school aanging, maar dat hinderde de kinderen van de School met de Bijbel in Sommelsdijk totaal niet om eerst nog een uur lang buiten, op het schoolplein, te blijven. Bellenblaas, confetti, kinderen op het schooldak, zingen, dát gebeurde er allemaal. Want er ging een speciale actie van start. 'Klim hogerop, samen naar de top!' is het thema dat aan de actie verbonden is.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Op de School met de Bijbel hebben ze grote zin in een nieuw speeltoestel op het plein. "Een toestel dat hoog is, dat groot is, waar je met z'n allen op mag, maar dat we wél eerst nog moeten kopen…!", zei meester De Jong gistermorgen bij de start van de actie. En die aanschaf is geen kleinigheid, want daarvoor moet vijftienduizend euro op tafel komen. In drie maanden tijd wil de school dat geld bij elkaar hebben, zodat op Koningsdag de actie klaar is. Dus dat is nog veertien weken te gaan. En om elke week, voor iedereen zichtbaar, bij te houden hoeveel geld er al binnen is, werd maandagmorgen op de muur bij de schoolingang een groot paneel onthuld dat na iedere voorbije week laat zien hóeveel geld erbij gekomen is. Op het paneel is namelijk een grote rode rondte gemaakt die uit veertien verwijderbare 'taartpunten' bestaat. Na elke week wordt zo'n punt van het paneel afgehaald en wordt er opgeschreven hoeveel geld dán inmiddels binnen is. Bovendien wordt door het verwijderen van de taartpunten ook steeds beter te zien hóe het nieuwe speeltoestel eruit komt te zien, want onder de taartpunten gaat hiervan een grote tekening schuil. Een klein plaatje mochten de kinderen op het plein alvast zien. Het nieuwe speeltoestel is een prachtig klimtuig. En meester De Jong bejubelde het als "gigantisch, fantastisch, uitdagend en kindvriendelijk". Het streven is om het in de meivakantie op het schoolplein te plaatsen. Maar dan moet er natuurlijk wel eerst het nodige geld voor binnen zijn! Daarvoor zijn de kinderen op school al in de weer geweest. Rond Kerst hebben ze tekeningen gemaakt waarvan ansichtkaarten zijn gemaakt. Die kaarten mogen de kinderen gaan verkopen, ieder kind z'n zelfgetekende kaart! "En komen nog meer acties", kondigde meester De Jong alvast aan. Maar hij zei nog meer. "Via www.geefonderwijs.nl mag iedereen, ook bedrijven in de buurt of verder op het eiland, een bedrag schenken om het speeltoestel te kunnen bekostigen. Crowdfunding heet dat. En we hopen dat een heleboel mensen en bedrijven ons willen helpen…!"
Maar intussen was van het grote bord met veertien taartpunten aan de schoolmuur nog steeds niets te zien. Daar hingen een paar flinke gordijnen voor die eerst weggehaald moesten worden. Dat was een karweitje waarbij twee jarige kinderen, Gerlise Troost en Bart-Jan de Bakker, meester De Jong mochten helpen. Daarvoor moesten ze met z'n drieën het dak van de school op. Daarvandaan trokken ze de doeken omhoog en werd het prachtige paneel zichtbaar, dat gemaakt werd door de vader van Bart-Jan. Om de start van de actie nóg meer feestelijks te geven stond een bellenblaasmachine op het plein en hadden de kinderen ieder een potje bellenblaas gekregen, waaruit ze naar hartenlust prachtig gekleurde bellen mochten toveren. En om er echt een knallende actie van te maken schoten enkele confettikanonnen een heleboel kleine bankbiljetjes over de kinderen heen. "We moeten alleen geen bellen maar geld, en geen nepgeld maar echt geld!", riep meester De Jong. Maar om dát binnen te krijgen, hebben ze nog veertien weken de tijd.