Olympiakazerne "strategisch gelegen, middenin een werkgebied van 262 vierkante kilometer groot"

Vervolg van de voorpagina

Complimenten maakte Littooij richting de voormalige blusploegen van Sommelsdijk en Middelharnis, die tegelijk met de ingebruikname van de nieuwe kazerne zijn samengesmolten tot één blusploeg. En dankbaarheid en waardering sprak hij uit richting de werkgevers van de vrijwillige brandweerlui, dat die hun werknemers beschikbaar stellen voor de veiligheid in de omgeving.
Namens de politie voerde sectorhoofd Gerrit Laurens van het district Rijnmond Zuidwest kort het woord. Hij wees op het belang van samenwerkende in plaats van gescheiden optrekkende diensten: "Waarom moeilijk, als 't samen kan?"

Rivaliteit verleden tijd

Als laatste sprak de burgemeester. Ook zij stond stil bij het één worden van de voorheen afzonderlijke blusgroepen Sommelsdijk en Middelharnis. "Samenvoeging was voorheen ondenkbaar", wist ze. "Er bestond zelfs rivaliteit tussen die twee". Eén van haar verre voorgangers, die als hoofd van de brandweer al eens tussenbeide wilde komen toen voor een brand zowel de brandweer van Sommelsdijk als van Middelharnis ter plaatse waren gekomen en daar bij de brand onmin over ontstond, heeft 't zelfs z'n fiets gekost toen verhitte brandweergemoederen de fiets van de burgemeester in het vuur lieten verdwijnen… "Dat is ook de reden waarom ik nooit op de fiets naar een brand kom!", grapte de burgemeester. Van die rivaliteit is echter niets meer over, zo heeft ze gemerkt. "Het proces waarop tot samenvoeging gekomen is, verdient zelfs een groot compliment en ondervonden wordt dat samenwerken steeds belangrijker wordt."

Respect

Ook de burgemeester vindt het een goede zaak dat de nieuwe VRR-kazerne de plek heeft die ze kreeg, "strategisch gelegen, middenin een werkgebied van 262 vierkante kilometer groot". Speciale aandacht vroeg ze voor het respect dat diegenen verdienen die zich in de maatschappij inzetten voor de veiligheid. "Als samenleving moeten we krachtig aangeven geweld tegen onze hulpverleners níet te accepteren! Wij zijn dankbaar voor uw inzet, die u als vrijwillige professionals geeft!"

Politiebureau

Na de verbouwing van het vroegere politiebureau tot Olympiakazerne heeft de brandweer er nu het grootste deel van in gebruik. De politie zit alleen nog op de benedenverdieping.
Het bureau is overigens, in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, geen gesloten bureau, maar 24 uur per dag bezet als uitvalsbasis voor zowel de directe hulpverlening als voor de wijkagenten. Voor burgers is het bureau geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.30-12.00 uur.
Wie aangifte wil doen, moet voor een afspraak even bellen naar 0900-8844. De telefonist beoordeelt dan of er 'op afstand' aangifte kan worden gedaan, dus via contact per beeldscherm, of dat het beter is dat dit in een persoonlijk gesprek gebeurt.