Mirian Zimmerman zet de puntjes op de 'i' door de boel aan te vegen.
Mirian Zimmerman zet de puntjes op de 'i' door de boel aan te vegen. Foto: Adri van der Laan

Project in kader van Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

Vervolg van de voorpagina

Om het niet te ingewikkeld te maken, is er daarom voor gekozen om de waterhoogte of –diepte te markeren binnen de dorpen Ooltgensplaat en het veel zwaarder getroffen Stellendam. Later volgen wellicht nog Kunstkruimels in andere kernen op Goeree-Overflakkee.

Waterbewustzijn

"Je ziet hier en daar ook wel bordjes op de gevels met de aanduiding hoe hoog het water stond op 1 februari 1953", zegt Mirjam Bentvelzen, voorzitter van KunstPlus. "De Kunstkruimels doen dat ook, maar dan op de stoep of in het wegdek. Ze dragen ook bij aan het waterbewustzijn."
De tegels geven niet exact de waterhoogte aan, maar of het niveau bijvoorbeeld laag, gemiddeld of hoog was. Er zijn vijf niveaus gebruikt. Daarnaast tonen de tegels een grafische interpretatie van het wapen van Stellendam of Ooltgensplaat en een letter. De letters zijn in de eerste plaats bedoeld voor kinderen: als ze alle letters van alle Kunstkruimels verzameld hebben, ontstaat er een leuze of een uitspraak over de watersnood.
Mirian Zimmerman legt uit waarom ze deze puzzel heeft toegevoegd: "Een wandeling maken met pa en ma, dat vinden kinderen vaak doodsaai. Maar het is wel belangrijk dat ook kinderen deze routes lopen of fietsen. Door onderweg een puzzel op te lossen wordt het boeiend." Ze heeft haar vijftig Kunstkruimels bovendien kleurrijk gemaakt. "Ik wilde per se kleur, want straten zijn meestal saai en grijs."
Kleur op de stoep en de straat, dat vergt een speciale aanpak. De eis was dat de tegels gegarandeerd vijf jaar goed en slijtvast blijven. Hoe houd je de kleuren fleurig? Mirian Zimmerman heeft samen met een zeefdrukkerij in Puttershoek een procedé ontwikkeld. De tegel is voorzien van perspex en cortenstaal en kan daardoor een stootje hebben.
De Kunstkruimels sluiten aan bij bestaande routes. In Ooltgensplaat liggen ze op de wandelroute door het dorp die de dorpsraad heeft ontwikkeld. In Stellendam is er een link met de app izi Travel, die voor de gebruiker ook onder meer video's en verhalen in petto heeft.
Een officieel startmoment volgt later. Dit project is gerealiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die bedoeld is om het eiland cultuurhistorisch op de kaart te zetten, het behoud te bevorderen en de beleving te laten toenemen.