Een tegel in Stellendam.
Een tegel in Stellendam. Foto: Adri van der Laan

Kunstkruimels markeren de waterhoogte op 1 februari 1953

STELLENDAM – Vijftig kunstzinnige tegels op de stoep of in het wegdek geven aan hoe hoog het water stond na de Ramp van 1 februari 1953. Deze Kunstkruimels zijn onlangs geplaatst, dertig in Ooltgensplaat en twintig in Stellendam. Ze vormen samen een route. Al wandelend of fietsend, van tegel naar tegel, onderga je iets van de enorme impact van de watersnood van 64 jaar geleden.

Door Kees van RixoortRotterdam kent de brandgrens. Binnen die grens brandde de stad na het bombardement van de Duitsers in de meidagen van 1940. Een vergelijkbare grens, tot waar het water kwam in 1953, zou op Goeree-Overflakkee moeten komen. Dat was het idee achter de Kunstkruimels, onderdeel van een groter project van de gemeente Goeree-Overflakkee waartoe ook de realisering van fiets- en wandelroutes en een groep 'watersnoodambassadeurs' behoort. Via KunstPlus, de eilandelijke kunstenaarsvereniging, ging de opdracht om de tegels te ontwerpen naar Mirian Zimmerman.
De 'watergrens' markeren, zoals in Rotterdam de brandgrens, bleek lastig te realiseren. Dit omdat de Kunstkruimels dan niet alleen op en langs gemeentelijke straten en wegen zouden komen, maar ook op wegen van andere wegbeheerders.

Lees verder op pagina 14