Rien van Dijk, geflankeerd door Martin ten Have en André Groenendijk van Woongoed GO, die als eerste present waren als burgerhulpverleners. Foto: Hans Villerius
Rien van Dijk, geflankeerd door Martin ten Have en André Groenendijk van Woongoed GO, die als eerste present waren als burgerhulpverleners. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

"Burgerhulpverlening, iedereen zou 't moeten doen!"

MIDDELHARNIS – Sprakeloos. Verwonderd. En héél dankbaar. Het zijn enkele omschrijvingen van hoe Rien en Cock van Dijk zich voelen sinds maandagmorgen 9 januari. Rien (75) was nog maar net uit bed toen hij onwel werd. Wat er daarna gebeurde heeft hij niet meer 'meegemaakt', al was hij er wel bij natuurlijk. Maar z'n vrouw Cock weet 't des te beter en zal haar leven lang niet vergeten hoe belangrijk, waardevol, onmisbaar zelfs, burgerhulpverlening is!

Door Hans Villerius

Flink grieperig was Rien en al het hele weekend voelde hij zich knap beroerd. Maar maandagochtend leek 't wat beter te gaan. "Blijf jij nog maar even liggen hoor", zei hij tegen Cock, "dan ga ik 't ontbijt klaarmaken". Maar als bij intuïtie voelde Cock: ik moet er ook uit! Rien was intussen aan het aanrecht bezig en toen ging het mis. "Ik wordt niet goed!", zei hij en hij wist zich nog gauw in een fauteuil te werken, om te voorkomen dat hij niet met z'n hoofd op de harde plavuizenvloer terecht zou komen als hij onderuit ging. Verder weet hij niets meer. Hij was niet meer aanspreekbaar en reageerde ook niet op de kletsnatte doek waarmee Cock 'm weer tot bewustzijn probeerde te krijgen. Ze voelde of Rien nog hartslag had, maar ook dat leek voorbij. In allerijl belde ze 112. En van wat er toen op gang kwam, staat ze nog steeds versteld. En Rien inmiddels ook, al heeft 'ie er niks bewust van ondervonden.

Subliem

"Je hoort of leest wel eens negatieve berichten over de hulpverlening, bijvoorbeeld dat 't zo lang duurt voordat die ter plaatse is", vertelt Cock, "maar wat wij hebben ondervonden is gewoon subliem en hartverwarmend. Om te beginnen hoe je door de centralist van de meldkamer wordt begeleid. Die zei: 'ik blijf bij u tot de hulpverlening er is. Hij bewaarde de rust en van stap tot stap gaf 'ie aan wat ik doen moest. En wat is het dán handig als je een telefoon hebt die je op de luidsprekerstand kan zetten. Dan kun je blijven praten terwijl je ondertussen bezig bent en aanwijzingen op kunt volgen."

Burgerhulpverlening

Maar wie schetst Cocks verbazing toen als eersten niet de ambulance of de brandweer op de stoep stonden voor hulpverlening, maar André Groenendijk en Martin ten Have van woningcorporatie Woongoed GO, mét AED apparaat bij zich. Want alarmeringen voor hartstilstand gaan tegenwoordig ook via het Burgerhulpverlening netwerk de lucht in, opdat iedereen die daarbij is aangesloten en zich in de buurt bevindt zich naar de opgegeven locatie kan begeven om zo snel mogelijk reanimatie op te starten. Voor zo groot mogelijke overlevingskansen zijn immers de eerste zes minuten letterlijk van levensbelang. Toen maandagmorgen 9 januari rond halfnegen via Burgerhulpverlening de alarmering voor de Lijsterbesweg binnenkwam bij Woongoed GO, wisten ze 't daar meteen: da's één van onze huurders. Onmiddellijk plukten ze in hun kantoor het AED-apparaat van de muur en spoedden ze zich naar de woning van Rien en Cock. "Daarna vlogen nóg twee bewoners uit de omgeving naar binnen", vertelt Cock, "óók om te reanimeren. En in mum van tijd volgden ook de brandweer, de ambulance en de politie. Een huis vol hulpverlening. Brandweer en ambulance waren zo snel ter plaatse dat de eerst toegesnelden niet meer in actie hoefden te komen, maar voor 't zelfde geld had dit wel nodig geweest en wáren ze er ook! Ik kan je gewoon níet vertellen wat 'n ervaring dat is, zó'n hulpverlening!"
Ook Rien zelf is ervan onder de indruk. "Wat is het bijzonder en waardevol", zegt hij, "dat er zóveel saamhorigheid op Flakkee is en dat je zó op burgers uit je omgeving aankan dat ze er gewoon voor je zijn. Sprakeloos ben ik ervan!"

Burgerhulpverlener worden

Toen het ambulancepersoneel in de woonkamer Rien aan de apparatuur legde, bleek er toch nog hartslag te zijn. In de ambulance, onderweg naar het ziekenhuis, kwam hij weer bij kennis en een etmaal later mocht hij weer naar huis. Waar Rien precies door getroffen werd, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk gaat 't om een combinatie van griep en een super lage bloeddruk. Maar dat horen ze waarschijnlijk nog.
Waar het Rien en Cock op dit moment vooral om gaat, is het belang en de meerwaarde van burgerhulpverlening. En alsof 't zo moet zijn, wordt juist momenteel langs diverse kanalen, onder andere via de sociale media, hier ook voor aan de weg getimmerd. Onder andere met filmpjes van echt gebeurde noodsituaties waarin de inzet van de burgerhulpverlening vóórdat professionele hulp ter plaatse kwam onmisbaar bleek. "Zij bepalen vaak het verschil tussen leven of dood. Als zij er niet zijn, zijn de overlevingskansen gewoon een stuk slechter", is de boodschap die professionele hulpverleners geven. Daarom roepen ze iedereen die een reanimatiediploma heeft op ook mee te doen en zich aan te melden als burgerhulpverlener. En Rien en Cock kunnen dat na 9 januari alleen maar onderschrijven…
Wie zich ook burgerhulpverlener wil worden, kan kijken op www.hartstichting.nl/reanimatie/aanmelden-burgerhulpverlener.