Het college in Kajo-Keji.
Het college in Kajo-Keji. Foto: Adri van der Laan

"Ergens had ik het gevoel dat ik meer wilde met mijn leven"
Benefietconcert voor Marya Heij in Zuid-Sudan

OUDE-TONGE - Op zaterdag 4 februari 2017 is er een benefietconcert in de Hervormde Kerk in Oude-Tonge. Aanvang is 19.30 uur en de toegang is vrij.

Ds. Middelkoop zal de opening verzorgen en naast veel samenzang wordt er gezongen door een projectkoor o.l.v. Marco van 't Hoff. Auke Kieviet en Hans van Heemst zorgen voor de begeleiding en enkele solisten leveren ook een muzikale bijdrage.
"Deze avond zal ons verbinden met Marya en de gemeente in Kajo Keji. Iedere zondag komen zij bij elkaar als Christelijke gemeente en horen zij het Woord en zingen tot Zijn eer; All over the world. We hopen op uw komst en gulle gift om Marya en de scholen van Kajo Keji te steunen!" aldus de organisatie.

Marya Heij komt uit Oude-Tonge. Na het afronden van de middelbare school heeft ze eerst aan de Roosevelt Academy in Middelburg gestudeerd. Daarna is ze verder gegaan met een masterstudie Klinische psychologie in Leiden en de lerarenopleiding Engels aan de Driestar Hogeschool in Gouda. Vervolgens ging ze aan de slag als leraar Engels op middelbare scholen, "maar ergens had ik het gevoel dat ik meer wilde met mijn leven. Ik heb van God een aantal talenten gekregen en wil die inzetten om anderen te helpen op een plaats waar Hij me nodig heeft, om mee te bouwen aan Gods koninkrijk. Toen kwam er een vacature voorbij van de GZB voor een docent Engels in Zuid-Sudan. En daar ben ik nu!"
Maria is door de GZB uitgezonden om de Anglicaanse kerk in Kajo-Keji te ondersteunen als docent Engels aan Kajo-Keji Christian College (KCC). Hier geeft ze les aan (toekomstige) predikanten die bezig zijn met hun theologische studie. Daarnaast helpt ik met een aantal andere dingen die nodig zijn zoals het opzetten van systemen voor bepaalde administratieve zaken (bijhouden van cijfers, aanwezigheid van docenten monitoren, etc.). Ook geef ze les twee klassen op de middelbare school.

Allerlei naast Engelse les

Behalve Engelse les geven aan studenten, doe ze ook andere dingen die nodig zijn en op haar weg komen. "Zo vragen veel mensen op de college of het kantoor van de Diocese me om documenten te checken op correct Engels, om zo hun Engels te verbeteren. In de bibliotheek werk ik samen met de bibliothecaris om een goede catalogus te maken van alle boeken (met behulp van software uit Nederland), en om daar orde te scheppen in een systeem dat slecht onderhouden is. In december was ik betrokken bij een bijeenkomst voor tienermeiden, om hen wegwijs te maken in adolescentie. Veel meisjes krijgen vanuit hun familie nauwelijks voorlichting over de puberteit en wat het betekent om een tiener te zijn. Maar al te vaak zorgt dat voor tienerzwangerschappen en voortijdig schoolverlaten. Hier wil de kerk op inspringen door deze voorlichting zelf aan te bieden. En dus heb ik bij deze bijeenkomst mijn werk als psycholoog opgepakt door te vertellen over veranderingen in gedrag en gevoel tijdens de puberteit, wat normaal is en wat niet en nog wat andere dingen. Het geeft me voldoening om op deze manier ook iets te kunnen doen voor meisjes in een cultuur waar mannen nog steeds een behoorlijk dominante positie hebben", aldus Marya.

Veiligheid

In de buitenlandse media gaan veel verhalen rond over Zuid-Sudan. Over het algemeen zijn die verhalen waar: de situatie in Zuid-Sudan is behoorlijk zorgelijk. Uit sommige gebieden komen dramatische verhalen, en uit sommige plaatsen trekt de bevolking weg uit angst voor geweld en oorlog. Gelukkig blijft Kajo-Keji tot nu toe grotendeels gespaard van die dingen. De situatie is daar is, volgens Maria rustig en over het algemeen stabiel. Geruchten maken de mensen soms onrustig, maar het blijft bij geruchten. De kerk speelt een grote rol in het bewaren van de vrede tussen het leger en de rebellen in Kajo-Keji en tot nu toe slaagt ze daar goed in. "De hoop en het gebed blijft voor vrede in Zuid-Sudan en zolang de situatie hier goed blijft, ben ik blij om een kleine rol te mogen spelen bij de ontwikkeling van de mensen in dit land".


Voor meer informatie zie www.gzb.nl/maryaheij. Wie dit werk financieel wil steunen kan dat doen via IBAN NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB DrieberĀ¬gen, o.v.v. Marya Heij.

Marya Heij.