Burgemeester Ada Grootenboer en Arjen Littooij verrichten samen de openingshandeling van de Olympiakazerne. Foto: Hans Villerius
Burgemeester Ada Grootenboer en Arjen Littooij verrichten samen de openingshandeling van de Olympiakazerne. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Olympiakazerne officieel geopend:

Brandweer en politie onder één dak

SOMMELSDIJK – De nieuwe brandweerkazerne van Sommelsdijk en Middelharnis is geopend. Afgelopen vrijdagmiddag verrichtten burgemeester Ada Grootenboer en algemeen directeur Arjen Littooij van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) de openingshandeling. Dat deden ze door binnen in het gebouw een bord te onthullen waarop vermeld staat dat zij samen deze dag de openingshandeling verrichtten.

Door Hans Villerius

Maar natuurlijk waren er eerst enkele toespraken. Allereerst van Arjen Littooij. Die zei een groot voorstander te zijn van het fenomeen VRR-kazerne. Ofwel: gezamenlijke huisvesting van meerdere hulpverleningsdiensten in één veiligheidshuis. Bijvoorbeeld brandweer en ambulance onder één dak. In het district Rotterdam-Rijnmond zijn er daar al meer van en ook de nieuwe Olympiakazerne is hier een voorbeeld van.
Waar aan de Olympiaweg voorheen alleen het politiebureau gevestigd was, is aan dit gebouw in de achterliggende tijd een flink stuk aangebouwd, op de voormalige binnenplaats van het politiebureau, en is een gecombineerde huisvesting ontstaan voor zowel politie als brandweer. Op 12 juli vorig jaar gingen de (ver)bouwwerkzaamheden van start en nog geen vier maanden later kon de nieuwe brandweerkazerne al in gebruik worden genomen. Alleen de officiële opening wachtte nog en die was nu.

Samenwerken

"De brandweer, de politie en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben nauw samengewerkt om realisering van de Olympiakazerne mogelijk te maken", gaf Littooij aan. "Bij de bouw is volop aandacht besteed aan duurzaamheid, met 140 zonnepanelen op het dak en uitstekende isolatiematerialen die in het gebouw zijn verwerkt. We hebben hier nu een multifunctioneel gebouw dat voldoet aan alle eisen, dat past bij een organisatie als de onze, waar ook de inwoners van Goeree-Overflakkee trots op kunnen zijn en bij wat van de brandweer verwacht mag worden: burgernabij, behulpzaam, deskundig en daadkrachtig."

Lees verder op pagina 16