Archieffoto van ijsvereniging Voorwaarts in Ooltgensplaat.
Archieffoto van ijsvereniging Voorwaarts in Ooltgensplaat. Foto:

100 jaar Voorwaarts in Ooltgensplaat

Op 27 januari 1917 werd ijsvereniging Voorwaarts te Ooltgensplaat opgericht. Dat betekent dat Voorwaarts deze maand haar honderdste verjaardag viert. Het is een bloeiende vereniging die al honderd jaar zonder subsidie draait. Een greep uit de geschiedenis.

In de beginjaren werd er geschaatst op de vest van "het Fort" en later ook op de Spui. Deze was sneller bevroren dan de vest. In de oorlogsjaren werd er uitgeweken naar het Grote Gat. In 1958 werd dhr. Rademaker erelid omdat hij 36 jaar lid van het bestuur was geweest en daarvan 19 jaar penningmeester. Andere ereleden van de vereniging waren en zijn dhr. Hobbel, Fun en Huijer.

Het eerste kasboek dat de vereniging in haar bezit heeft dateert van 1919. De ijsvereniging had toen een vermogen van 50 gulden. De omroeper, Hermannetje, kostte 75 cent. Hij maakte bekend dat de ijsbaan geopend was, of vroeg vrijwilligers om de baan met een bezem schoon te vegen.

Eerste uitstapje

In 1969 werd voor het eerst het sportveld aan de Sportlaan ondergespoten. In de winter gebruikte de ijsvereniging het sportveld, de overige maanden werd het veld door de voetbalvereniging gebruikt als trainingsveld. De vereniging schafte een waterpomp aan om het water vanuit de watering op de baan te pompen Op 9 januari 1970 werd de baan officieel in gebruik genomen door burgemeester W.M. van der Harst. In dat jaar werd ook het eerste uitstapje naar een ijsbaan gemaakt.

In 1979 werd de oude veegmachine, de KOBA 1, opgeknapt en werd er een rolveger aangeschaft. In 1982 is er voor het eerst muziek op de baan. In 1993 werd een container omgebouwd tot het huidige "Hok". Het hok staat gestald in de schuur van een bestuurslid, als er geschaatst kan worden wordt de container bij de baan aan de Sportlaan geplaatst.

26 dagen schaatsen

Niet alle jaren waren goed voor de vereniging. Soms had Voorwaarts te kampen met een financieel tekort. Vele jaren kon er worden geschaatst, in 1985 maar liefst 26 dagen. Maar er waren ook jaren dat er helemaal niet geschaatst kon worden.

Bestuur

De afgelopen 45 jaar had de vereniging ongeveer 500 tot 600 leden. Dit grote ledenaantal geeft de vereniging de mogelijkheid om de contributie laag te houden. Het huidige bestuur bestaat uit dhr. Donkersloot, hij werd in 1964 bestuurslid. Vanaf 1966 tot heden is hij een zuinige, maar goede penningmeester. In 1981 kwamen Mevr. De Vos van den Ouden als secretaresse in het bestuur. Dhr. Mooijaart is vanaf 1983 voorzitter van het bestuur. Ook kwamen in 1983 dhr. Korteweg en Roodzant in het bestuur. Vanaf 2001 zijn dhr. Van Drongelen en vanaf 2011 dhr Mooijaart bestuurslid. Het verloop is dus zeer klein, alle bestuursleden vervullen hun taak al vele jaren.

Sinds 1988 huurt de ijsvereniging de baan aan de Sportlaan van de gemeente. Vooruit zorgt gedurende het hele jaar voor het onderhoud. Soms is het helemaal niet nodig om water op de baan te pompen. Als de afsluiters op de buizen geplaatst zijn blijft al het regenwater staan. Dat geeft wel aan hoe gemakkelijk er water blijft staan op de baan. Rondom de baan staan lichtmasten, zodat er ook 's avonds geschaatst kan worden. Nu maar hopen dat het flink gaat vriezen deze winter. Dan kan de jarige ijsvereniging haar verjaardag vieren met ijspret.