Aimy en Zoey hopen dat ze in mei in de nieuwe speeltuin kunnen spelen.
Aimy en Zoey hopen dat ze in mei in de nieuwe speeltuin kunnen spelen. Foto:

Natuurspeelplaats stap dichterbij

OOLTGENSPLAAT – De Stichting Buutenplaets heeft vorig jaar de plannen gepresenteerd voor het realiseren van een echte natuurspeelplaats voor kinderen van 4 tot 14 jaar. De inrichting en voorzieningen zullen duurzaam zijn en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Om dit alles te realiseren is men nog op zoek naar bedrijven die lokaal willen ondersteunen. Niet alleen financieel, maar ook middels materialen en diensten. Daarnaast hoopt de Stichting dat velen hun stem willen uitbrengen tijdens de stemronde van www.helpnederlandvooruit.nl. Een initiatief van ING om lokale projecten te ondersteunen. Buutenplaets is één van de vijf genomineerden.

Door Mirjam Terhoeve

"Een nieuw jaar, daar horen altijd mooie voornemens bij en ik denk dat we een heel mooi voornemen in 2017 waar kunnen maken", aldus Wim Noordzij van de Stichting Buutenplaets. Afgelopen jaar werd het initiatief genomen om een natuurspeeltuin te realiseren aan de Mariadijk bij de Galathese haven. Een speelplek waar kinderen van 4 tot 14 jaar natuurlijk kunnen spelen terwijl hun (groot-)ouders een terrasje pakken of even een tussenstop maken na een boottochtje of fietstocht. De inrichting en voorzieningen zijn duurzaam en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Denk dan aan wilgentenen, keien, boomstammen, allemaal passend in deze mooie omgeving. Water- en zandspel zal mogelijk zijn bij de handpomp en watergoot, er kunnen hutten gebouwd worden en kinderen worden uitgedaagd om te klimmen- en klauteren. Het allerbelangrijkste is dat ze kunnen ontdekken en experimenteren en de natuur kunnen beleven".

Medewerking

De plannen voor de natuurspeelplaats zijn erg enthousiast ontvangen. Aan de oostkant van het eiland is weinig te doen voor kinderen. "We sneeuwen hier vaak een beetje onder ten opzichte van de Kop van het Eiland", vindt Wim. "Maar vooralsnog verloopt alles voorspoedig. De vergunningen zijn rond, van zowel de gemeente als het waterschap. AMK is het bedrijf dat als eerste partner de grondwerkzaamheden coördineert. Dit mede dankzij inzet van Martijn Klem. Ook Imar Kleijburg van Imar Infra heeft uit zijn netwerk iedereen meegekregen om metingen te doen en apparatuur, machines en mankracht ter beschikking te stellen. Daarnaast geven veel bedrijven ook materiaal, zan zand tot keien en hout".

Lees verder op pagina 3.