Rapport van 'MOOI naar MOOIER' oogst bijval en krijgt scherpe kritiek

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de eerste ronde, de beeldvormende fase, boog de gemeenteraad zich donderdagavond over het Rapport van MOOI naar MOOIER, een terugblik op de jaren 2015 en 2016 en de versnellingsagenda vanaf 2017.

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder De Jong gaf een politiek getint schot voor de boeg en van ambtelijke zijde werd alles uit de kast gehaald om aan te tonen wat er allemaal aan activiteiten op het eiland zijn en worden ontwikkeld. Een uiterst lijvig document dat verguisd werd door inspreker Tieleman. Sterker nog hij signaleerde talrijke tekortkomingen. Anderzijds lag het advies van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee dat in een beperkt aantal dagen was aangeleverd. Ondanks deze korte tijdspanne resulterend in een positieve eindconclusie dat "de manier van werken van de gemeente zal leiden tot saamhorigheid. De sociale cohesie tussen burgers zal versterken en dat ervaren kan worden dat het eiland ook uitgedragen wordt als 'Mijn eiland'".
Was het nu beeldvormend? Was het nu een een opgetuigde ambtelijke show-presentatie? Mochten er toch vragen met een oordeelvormende inhoud worden gesteld? Kon een inspreker een half uur, zonder colbertje, zijn zienswijze duiden, terwijl andere insprekers na 5 minuten tot afronding van hun inbreng worden gemaand? Het was allemaal voor de leek onduidelijk en rommelig. Wat gaat er nu verder gebeuren? In het presidium moet dat nader worden vastgesteld hoe een en ander wordt geagendeerd. Inspreker Tieleman lanceerde zijn kritiek. Het rapport was niet compleet. Diverse partijen, verenigingen zouden niet zijn benaderd om inbreng te leveren. Slechts een duizendtal formulieren kwam er binnen en dat op 48.000 bewoners.

Verwijzing

In het collegevoorstel wordt verwezen naar de toezeggingen die eerder (2014) aan de raad zijn gedaan bij de vaststelling van het beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie Vrijwilligersorganisaties in eigen kracht (MOOI). Een terugblik over enerzijds het invulling geven van de opgelegde bezuinigingsopgave en anderzijds het opbouwen van nieuw beleid. Nieuw beleid voor de vrijwilligersorganisaties, dorpen en buurtschappen waarbij de koppeling wordt gelegd met de te realiseren doelen. Bij het opstellen van het rapport is zorgvuldig te werk gegaan. Niet alleen ambtelijk. Ook de Adviesraad Sociaal Domein en de Culturele Raad waren bij het proces betrokken, geeft het college aan. Zij hebben bouwstenen geleverd voor de versnellingsagenda 2017 en verder. Gericht op onderlinge ondersteuning en betrokkenheid met alle partijen. Een stimulans voor samenwerking.

Cultuurnetwerker

De Culturele Raad complimenteert de gemeente met de uitkomsten van de terugblik op het beleid voor buurt- en kerngericht werken en de openhartige terugblik op de eigen organisatie. Met betrekking tot de combinatiefuncties sport-, cultuur- en jeugdgezondheidszorg bepleit de Raad (nogmaals) nadrukkelijk de wens voor behoud van de cultuurnetwerker. De Raad heeft vragen over subsidieverstrekking door dorpsraden aan activiteiten van organisaties en verenigingen uit het dorp zelf. Dit zou zelfs tot shopping gedrag aanleiding kunnen geven. Ondersteund wordt de aanpak van promotie, marktwerking en communicatie ten aanzien van activiteiten. Het zou teleurstellend zijn als door onvoldoende professionele marketing het effect niet worden bereikt dat de inhoud verdient stelt de Culturele Raad Goeree-Overflakkee. Ook positief is de reactie van de Adviesraad Sociaal Domein. Met een compliment voor de manier waarop het document is samengesteld. Door de inhoud van het rapport zijn veel zorgen van de adviesraad weggenomen. Een kanttekening wordt gemaakt dat deze raad niet vanaf het begin bij het proces is betrokken geweest. Aandacht blijft nodig voor de zo genoemde 'hands off-mentaliteit' bij professionals en de eigen kracht bij burgers.