Haven Ooltgenplaat met weeghuisje (links).
Haven Ooltgenplaat met weeghuisje (links). Foto: Adri van der Laan

Restauratie weeghuisje Ooltgensplaat binnenkort van start

OOLTGENSPLAAT – Alle voorbereidingen zijn achter de rug. Als de vergunning verleend is kan de restauratie van het weeghuisje bij de haven van Ooltgensplaat van start gaan. Mogelijk komt er kleinschalige horeca in, of een winkeltje met streekproducten.

Door Kees van Rixoort

Het weeghuisje, gebouwd omstreeks 1935, staat er alweer enige tijd vervallen bij. Dat bracht de dorpsraad van Ooltgensplaat op het idee om het te laten restaureren. Al snel kwam het plan om een aparte stichting op te richten voor het behoud van het weeghuisje.

"In het jaar 2015 zijn we begonnen met het indienen van het plan 'Oogappeltje' bij de Erfgoedtafel", vertelt Bram den Exter van de dorpsraad. De Erfgoedtafel buigt zich over plannen en voorstellen in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, bedoeld om het cultuurhistorisch erfgoed onder de aandacht te brengen, te behouden en beleefbaar te maken.

"Dat plan is goed ontvangen door de Erfgoedtafel. Daarna is er veel communicatie geweest en een aantal besprekingen en bijeenkomsten met afgevaardigden van de provincie en met deskundigen om de zaak goed voor te bereiden en subsidie aan te vragen. Het moment waarop we nu wachten is de afgifte van de nodige vergunningen. Daarna zal de aannemer starten met de restauratie. De tijd van de plannen en de aanvraag heeft zeker een jaar in beslag genomen."

Derde generatie

Het weeghuisje is meer dan tachtig jaar geleden gebouwd voor het wegen van goederen en met goederen beladen wagens. Het niet meer als zodanig in gebruik zijnde huisje is gebouwd in een traditionalistische stijl die verwant is aan de destijds in zwang zijnde Delftse School. De houten vlonder van de bij het huisje behorende weegbrug is niet meer aanwezig; ter plaatse bevindt zich nu een bestrating van klinkers.

Het weeghuisje, een Rijksmonument, is de derde generatie weegbrug in Ooltgensplaat. De eerste weegbrug was in het Oude Raadhuis en is nu nog te zien bij de grote deuren beneden. De tweede weegbrug was nodig toen vrachten groter en zwaarder werden. Deze bouwde men onder en tegen de trap van het Oude Raadhuis, en was tot circa 1935 in gebruik.

Wie de restauratie van het weeghuisje wil volgen, kan terecht op de Facebookpagina 'Vrienden weeghuisje Ooltgensplaat'.