Assertiviteitscursus en gespreksgroep omgaan met rouw

MIDDELHARNIS - Kwadraad Maatschappelijk werk start dit jaar een cursus assertiviteit. Daarnaast wordt er een gespreksgroep opgestart voor rouwverwerking. Er zijn geen kosten aan verbonden. De activiteiten worden begeleid door maatschappelijk werkers.

Durf je niet te zeggen wat je werkelijk vindt? Zie je op tegen recepties of vergaderingen? Ben je bang om niet aardig gevonden te worden? Of durf je geen kritiek te geven of voel je je snel schuldig? Tijdens de assertiviteitscursus leren deelnemers beter voor zichzelf opkomen. Er worden technieken geoefend die helpen om te gaan met meningsverschillen, conflicten, waardering en kritiek.

In de assertiviteitscursus krijgen deelnemers inzicht in hun eigen gedrag en wordt het zelfvertrouwen ontwikkeld. In de groep worden ervaringen uitgewisseld en er zijn oefeningen en huiswerkopdrachten. De cursisten bepalen zelf in welk tempo er wordt gewerkt en welke oplossingen er worden gekozen. Tijdens de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals: nee zeggen, eigen keuzes kunnen maken, kritiek geven en ontvangen en contact maken. De cursus is voor mannen en vrouwen ouder dan 18 jaar die assertiever willen worden. De cursus is op woensdag van 19.30 tot 21.30 uur in de Dillenburg, Juliana van Stolberglaan 19. Er zijn vijf bijeenkomsten, de eerste is op 25 januari 2017, daarna om de week. De cursus wordt begeleid door twee maatschappelijk werkers.

Rouwverwerking

Hoe verwerk je het verlies als iemand van wie je houdt overlijdt? Hoe ga je om met pijn, verdriet of boosheid? De gespreksgroep over rouwverwerking voor volwassenen kan helpen om het verlies een plaats te geven. Hier ontmoeten deelnemers anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maatschappelijk werkers van Kwadraad begeleiden de groep. Ze helpen cursisten omgaan met het verlies en hun leven weer op te pakken.

De maatschappelijk medewerkers benoemen tijdens de bijeenkomsten onderwerpen of thema's die je kunt bespreken. Natuurlijk kun je ook je eigen vragen of onderwerpen inbrengen. De onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen, zijn: Omgaan met familie en vrienden, omgaan met eenzaamheid en hoe verder? De gespreksgroep is voor inwoners van Goeree-Overflakkee die iemand in hun naaste omgeving hebben verloren. Bijvoorbeeld hun partner, kind, vader of moeder of dierbare vriend. De gespreksgroep vindt plaats in de Dillenburg, Juliana van Stolberglaan 19. De bijeenkomsten zijn op dinsdag van 19.00-21.00 uur, de eerste is op 17 januari 2017. Er zijn tien bijeenkomsten.

Aanmelden

Neem voor meer informatie en om aan te melden contact op via 088-9004000.