Projectleider van 'Van Onder naar Boven' is Bertrand van den Boogert, hier in één van de expositieruimtes waarin het Streekmuseum aandacht besteedt aan archeologie. Foto: Hans Villerius
Projectleider van 'Van Onder naar Boven' is Bertrand van den Boogert, hier in één van de expositieruimtes waarin het Streekmuseum aandacht besteedt aan archeologie. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Innovatief museumproject

SOMMELSDIJK – Streekmuseum Goeree-Overflakkee is al enkele maanden bezig, samen met historische vereniging De Motte, Sociëteit Rethorica, Ensemble Eeuwkant en Streekarchief Goeree-Overflakkee, een programma van de grond te krijgen rond archeologie. Het programma bedoelt, gericht op het eiland, archeologische vondsten op een eigentijdse wijze tot leven te brengen. Het kreeg de toepasselijke naam 'Van Onder naar Boven'.

Door Hans Villerius

En dat het om serieus werk gaat blijkt wel uit het feit dat zowel de provincie Zuid-Holland als Rabobank Het Haringvliet financieel aan het project bijdragen. De totale projectkosten bedragen € 22.400. De provincie draagt hieraan bij met een subsidiebedrag van € 11.400 en van de Rabobank mag € 1.250 tegemoet worden gezien.

Aansprekender

Het Streekmuseum, zo vermeldt de museumwebsite, vertelt eilandverhalen. En archeologische vondsten in de bodem van Goeree-Overflakkee doen dat eveneens. Ook zij vertellen hun stille verhaal over het leven in het verre verleden. Vandaar dat het Streekmuseum ook hiervoor aandacht heeft, met onder andere een expositieruimte met bijzondere vondsten, onder andere 'van onder naar boven' gebracht door historische vereniging De Motte. Maar ook met een fraaie tentoonstelling over de primitieve veengraversnederzetting Berwoutsmoer, die in de dertiende eeuw bestond in de buurt van Ooltgensplaat, maar die in de Sint Elisabethsvloed ten onder is gegaan. Een royale maquette met toelichtende teksten laten zien hoe het leven en wonen er geweest zijn en spreken zeker tot de verbeelding.

Lees verder op pagina 8