Met het inschakelen van een metaalpers zette wethouder Van der Vlugt een scheepshoorn in werking, ter opening van de vergrote fabriek van Maaskant Shipyards. Foto: Hans Villerius
Met het inschakelen van een metaalpers zette wethouder Van der Vlugt een scheepshoorn in werking, ter opening van de vergrote fabriek van Maaskant Shipyards. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Maaskant Shipyards opent vergrote machinefabriek

STELLENDAM – Voor Maaskant Shipyards was het vrijdagmiddag 23 december een mooi moment. Voor de medewerkers sowieso, want zij kregen én hun kerstpakket én de eindejaarsborrel werd gehouden. Maar het mooie moment had natuurlijk meer om 't lijf. Als afsluiting van een investeringsprogramma dat enkele jaren in beslag nam, werd deze middag ook de uitbreiding van de scheepsbouwmachinefabriek officieel geopend. En karwei dat wethouder Arend-Jan van der Vlugt graag voor zijn rekening nam.

Door Hans Villerius

"Al vele jaren werd gesproken over fabrieksuitbreiding", zei directeur Frits van Dongen van Maaskant Shipyards vrijdagmiddag. "Al bij de nieuwbouw in 1976 werd er bouwkundig op geanticipeerd dat de fabriek in de toekomst groter zou worden en dat die uitbreiding moeiteloos plaats moest kunnen vinden. En nu het zo ver is, zie je dat het oude en het nieuwe inderdaad naadloos in elkaar overgaan." Over de gehele breedte werd de fabriek tien meter langer. "Op zich niet zo schokkend, maar het is net als een overhemd dat te krap zit, met één maatje groter ben je al geholpen", legde Van Dongen uit. Nadat de vestiging van Maaskant in Bruinisse, waar lieren werden gemaakt, naar de Stellendamse vestiging aan de Deltahaven was overgebracht, werd deze fabriek inderdaad als een te krap overhemd ervaren. "Wij zijn dealer van Caterpillar motoren en dat vraagt al een aparte ruimte. Toen kwam Bruinisse erbij met de productie van lieren en dat vereiste nog meer ruimte. In totaal hebben we nu 85 medewerkers en was het echt te krap geworden", vertelt Van Dongen. "Nu de economie weer op 't goede spoor zit en het in de visserij gelukkig weer goed gaat, werd 't voor ons het moment om weer te gaan investeren. De afmeerpontons hier langs de haven en de toegangspontons bij de doks hebben we vervangen, het terrein hebben we geëgaliseerd en als afsluiting van het investeringsprogramma hebben we nu ook de al jarenlang besproken fabrieksuitbreiding gerealiseerd. Uiteraard met oog voor duurzaamheid: goede isolatie, tochtvrije deuren, dubbel glas en ledverlichting. En ook de bestaande bouw hebben we daarin meegenomen."

Visserij

Maaskant is ontstaan vanuit de visserijsector. Inmiddels is de portefeuille veel breder geworden en werkt de fabriek ook voor de offshore, voor Rijkswaterstaat en voor de kustwachten van de Bahama's en van Jamaica. "Maar de visserij blijft zeker onze corebusiness, waar we ook graag voor meedenken op het gebied van innovatie en verduurzaming. Als je ziet dat 't in de scheepsbouw elders in het land heel niet zo gaat, is 't prachtig om te zien dat het hier in Stellendam wél lukt. We hebben hier een compleet maritiem cluster, met personeel dat van aanpakken weet. Dáárom gaat 't hier wel."

Trots

Dat laatste beaamde wethouder Van der Vlugt volmondig. "Maaskant is ontstaan uit de visserijgemeenschap. Dat zijn aanpakkers met een mentaliteit van ervoor gaan. Diezelfde geest vind je ook hier, zowel in dit bedrijf als in de andere hier gevestigde scheepsbouwbedrijven. En dát maakt dat 't hier, aan de Stellendamse haven, wel goed gaat! Als wethouder ben ik daar trots op, trots op wat we hier hebben, trots op wat hier gebeurt en trots op de ondernemers hier met wie we als gemeente goed samenwerken. Maar trots ben ik ook op Maaskant, die de gedane investeringen weer aandurfde. Het is een signaal dat u vertrouwen in de toekomst heeft."

Opening

Dat gezegd hebbend was het voor de wethouder tijd om de openingshandeling te verrichten. Dat deed hij binnen in de fabriek, op de grens waar oudbouw en nieuwbouw naadloos in elkaar overgingen. Door een hydraulische metaalpers in te schakelen zette hij vervolgens een scheepshoorn in werking die vele decibellen de machinefabriek in blies. Hét signaal dat meteen ook de start van de eindejaarsborrel aangaf. En bij Maaskant gebeurt dat traditiegetrouw met poters en spek…