Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Evaluatie van Uw Zorg Onze Zorg aangeboden aan college

MIDDELHARNIS - "Het is een unicum dat we gasten ontvangen in de collegevergadering", zo verwelkomde dinsdag 20 december burgemeester Ada Grootenboer het dagelijks bestuur van de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee. "Het is ook een unicum wat we u willen aanbieden en waarmee we het jaar willen afsluiten" reageerde voorzitter Cor Hameeteman.

Drie decentralisaties hebben veel impact gehad op de burgers. De laatste spreker op de drie avonden die de adviesraad eilandbreed georganiseerd heeft, Erik Dannenberg uit Zwolle, verwoordde de problematiek als volgt. "Zelf heb ik in Den Haag meegedacht in het proces naar de decentralisatie in de Wmo, de jeugdzorg en de participatie. Verandering was nodig, want Nederland was te veel verkokerd. We zijn allemaal geneigd om mensen met eenzelfde problematiek bij elkaar te zetten, maar daarmee laat je ze juist niet participeren in de maatschappij, deelnemen aan de maatschappij, maar frustreer je dat proces juist. Aan de politiek was het vervolgens om te beslissen of de wetten ingevoerd moesten worden. Hoe het in de praktijk zou werken? Wel , ik ben blij dat de adviesraad van Goeree-Overflakkee dat gaat controleren".

Wethouder De Jong was er ook blij mee dat dit gebeurd is en dat het complete verslag daarvan nu op papier is gezet. Kees van Rixoort heeft de toespraken in Middelharnis, Oude Tonge en Ouddorp van achtereenvolgens Mariëtte Teunissen, Astrid Buis en Erik Dannenberg met de verslagen van de discussies tot een prettig leesbaar geheel samengevoegd. Dat alles geïllustreerd met de schitterende cartoons die Bas Köhler voor en bij de bijeenkomsten maakte en die daarmee in beeld prachtig verwoord worden. De adviesraad heeft er tot slot, maar dat is inhoudelijk wel het belangrijkste deel, een lijst met aandachtspunten aan toegevoegd. "Hier kunt u mee aan de slag. Niet als commentaar, maar als aandachtspunten en verbeterpunten." Alle collegeleden kregen na de burgemeester vervolgens het boekje aangeboden en wethouder De Jong maakte van de gelegenheid gebruik om secretaris Wim van der Kamp, die in het nieuwe jaar de Adviesraad gaat verlaten, te bedanken voor zijn jarenlange gedreven inzet voor de samenleving op Goeree-Overflakkee. "Je bent de spil in het geheel, kent alle ins en outs in de politiek, je hebt heel veel gedaan, en daar wil ik je hier en nu alvast hartelijk voor bedanken.

Tenslotte werd nog opgemerkt dat het sociaal domein niet alleen het probleem van de wethouder Zorg is maar de zorg van iedere wethouder, vandaar de aanbieding aan het voltallige college. Het totale verslag is overigens ook digitaal te bekijken op de website van de adviesraad. www.asdgo.nl