Afbeelding
Foto: Jaap Reedijk

Bij Atelier Kunstenmaker kan het nooit fout gaan

Overduidelijk Zierikzee: de haven met het poortgebouw aan het eind. Toch is er een groot verschil met de foto die naast het schilderij ligt. Lars van Rossum heeft die gebruikt als inspiratie, dat is duidelijk. Maar zijn schilderij toont een eigen artistieke interpretatie van de gefotografeerde werkelijkheid. Zierikzee is licht en fris, de kleuren zijn vriendelijk.

Tekst: Kees van Rixoort - Foto's: Jaap Reedijk

Lars van Rossum is een van de kunstenaars die aan het werk zijn in Atelier Kunstenmaker. "Ik schilder op mijn eigen manier", zegt hij te midden van zijn collega's, die ook druk in de weer zijn. De een met het beschilderen van een houten kattenbeeld, de ander met een doek vol wielrenners. Een cd met Nederlandstalige muziek zorgt voor de nodige arbeidsvitaminen.
Atelier Kunstenmaker is een initiatief van kunstenaar en fotograaf Jaap Reedijk. In 2013 is hij ermee begonnen bij Goed voor Goed. Voorheen was Reedijk betrokken bij het atelier Impasto aan de Oranjestraat in Sommelsdijk, dat niet meer bestaat. "Goed voor Goed bood een prima ruimte aan waar we nu al jaren met plezier werken. Wij staan eigenlijk los van Goed voor Goed maar werken wel intensief samen. Dat werkt fijn. Zo gebruiken we regelmatig objecten uit de kringloop om te beschilderen in het atelier. Kijk, deze schatkist bijvoorbeeld."
Atelier Kunstenmaker is een dagbestedingsproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking. Er zijn zeven kunstenaars actief. Pardon, kunstenmakers. "Ja, ze noemen zichzelf kunstenmakers. Ze maken kunst. Kunstenaars, dat is toch wat anders", zegt Jaap Reedijk. Het atelier is drie dagen in de week geopend, op maandag, woensdag en donderdag. Reedijk begeleidt de kunstenmakers zelf en weet ze, samen met collega Nel, te stimuleren.
"Het zijn misschien niet allemaal van die enorme talenten, maar ze vinden het stuk voor stuk leuk om te doen. Dat is de basis. Iedereen kan schilderen, ook als je niet kunt tekenen. De regel die wij hier altijd hardop roepen is: 'Het kan nooit fout gaan.' Wat je nodig hebt is durf. Bovendien leren we van elkaar. Hier worden hele mooie dingen gemaakt. Iedereen schildert op zijn eigen manier en maakt een uniek kunstwerk. We proberen ook graag eens aparte technieken uit: schilderen met andere materialen zoals een lepel, of alles door elkaar smeren in plaats van binnen de lijntjes. Veel mooier. Leuk om te zien: ze doen waar ze goed in zijn."

In Estland

Dat de schilderijen en andere kunstuitingen van Atelier Kunstenmakers niet onopgemerkt blijven, blijkt wel uit het feit dat een schilderij van een van de deelnemers, Robin, op een ministerie in Estland hangt. "Het was zijn eerste schilderij. Robin was natuurlijk apetrots. Pas heeft hij nog een tekening gemaakt met een blinddoek voor. Het is een fantastisch ding geworden. Op onze facebookpagina staat er een filmpje van."
Niet alle Kunstenmaker-producten komen natuurlijk op ministeries te hangen, en zeker niet helemaal in Oost-Europa. Maar het komt toch regelmatig voor dat er schilderijen en andere artistieke objecten uit het Flakkeese atelier worden verkocht. Via de website of via exposities. De kunst van Atelier Kunstenmaker is op drie locaties te zien: in de galerie van Jaap Reedijk, in het trappenhuis van het Klein HandelsGebow in Sommelsdijk en bij Goedgekeurd, de winkel van Goed voor Goed aan de Lijnbaan in Middelharnis. Daarnaast doet Atelier Kunstenmaker mee aan de jaarlijkse manifestatie KunstKijk op Goeree-Overflakkee en is het te vinden op diverse exposities zoals in Willemstad. Van 9 tot en met 30 oktober zijn de kunstwerken van de Kunstenmakers te zien in het Arsenaal. "Verwacht geen hoge galerieprijzen", lacht Jaap Reedijk. "Voor dertig euro heb je al een uniek kunstwerk."

Zie voor meer informatie (en wie weet het kunstwerk van uw dromen): www.kunstenmaker.nl.