Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Overwinteren in Portugal

'Met Kerstmis lopen wij in een T-shirt rond'

Tja, als je al die foto's van zonnige Portugal zit te bekijken, krijg je direct heimwee. Zeker als een overwintering er dit jaar niet in zit. "Volgende winter dan maar weer. Desnoods gaan we met het vliegtuig", zeggen Flip en Betty van der Est, die de laatste jaren steevast in oktober met hun camper naar de Algarve reden en gerust pas eind april weer terugkeerden naar Middelharnis. Een operatie aan de voet van Flip houdt het stel nu thuis. Met een Hollandse winter in het verschiet.

Door: Kees van Rixoort

Toen Flip een jaar of tien geleden met pensioen ging, kochten ze al snel een camper. Een tweedehands Hymer. "Buitengewoon", is zijn antwoord op de vraag hoe het vakantievoertuig bevalt. "We hebben nooit trammelant. De camper is van een puike kwaliteit en hij rijdt heerlijk, met stuurbekrachtiging. Echt ruim is hij niet, maar we hebben wel vijf slaapplaatsen. De eerste jaren hebben we wat door Europa rondgezworven. We reden kriskras door allerlei landen, vooral in het westen van Europa. Steeds een andere route, om zoveel mogelijk te zien. We zijn bijna overal geweest. En vooral vaak aan het water. Dat blijft toch trekken als je marineman bent geweest."
Op een gegeven moment kwamen Flip en Betty in Portugal terecht. Aan de Algarve, om precies te zijn. Dat beviel zo goed dat ze er een paar keer terugkeerden en meerdere winters bleven. "We plannen niets en doen er gerust twee, drie weken over om daar te komen. Als we in een leuk dorpje of stadje zijn beland, blijven we gerust een paar dagen hangen. Haast hebben we nooit. En je hebt je huis bij je."
In het zuiden van Portugal is de temperatuur heerlijk. Rond de twintig graden in de winter, wat wil je nog meer. Flip: "Met Kerstmis lopen wij in ons T-shirt rond." Maar dat is niet het enige aantrekkelijke van deze zonnige streek aan de oceaan. "Het is ook heel betaalbaar. De prijzen op de camping zijn een kwart van die in Spanje. In het begin waren we 7,30 euro per nacht kwijt. Daar komt nog bij dat de Portugezen plezierige mensen zijn. Je komt op de camping trouwens ook veel Engelsen tegen. Die staan er soms het hele jaar. De camping waar we steeds naartoe gaan, zo'n acht kilometer van Faro, is fijn. Er zijn veel voorzieningen, zoals een zwembad, een restaurant en een tennisbaan. En het dorp, Alhao, is gezellig. We dachten: hier willen we wel overwinteren. Heerlijk, je bent zo vrij als een vogel."

Avontuur

Is overwinteren nog wel nodig, nu die Nederlandse winters tegenwoordig doorgaans weinig koud zijn? Toch wel, vindt het stel uit Middelharnis. "Je bent lekker op avontuur en je wordt er heerlijk ontspannen van." Dat laatste geldt dan vooral voor Betty, die zich in de camper niet of nauwelijks hoeft te bekommeren om de huishouding. Het is duidelijk anders dan thuis. Je kunt bovendien het hele jaar zwemmen, daar in het uiterste zuiden van Europa. Ook dat geldt in de eerste plaats voor Betty, want Flip is niet zo'n zwemmer. "Als rechtgeaard zeeman heb ik een hekel aan water", zegt hij met een grote glimlach.
Ze zullen het nog missen, de Portugese winter. Want dit jaar zit een overwintering er dus niet in. De volgende winter dan maar weer. Desnoods pakken ze het vliegtuig. Maar het liefst gaan ze weer met de camper. "Je ziet veel meer. En je reist lekker op je gemak."

Afbeelding