Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

De tuin in de herfst

De tuin in de herfst

In het voorjaar heb je het druk met alles in de tuin uit de winterslaap te halen, dode bladeren verwijderen , het gras te mesten en de grasrandjes weer netjes maken, dode takken afknippen, nog wat snoeien, ruimte scheppen voor de eenjarigen en het koppen van de tulpen. Je moet de moestuin klaar maken en zaaien en verspenen in het kasje. Het kost je handen vol tijd en er zit dwang achter want als je even draalt groeit alles je boven het hoofd en moet je een hovenier inhuren om weer op "het juiste pad" te komen.

Tegen de zomer wordt het echt druk in de tuin want alles schiet omhoog, er moet geplant en verplant, gesnoeid en je kunt vele boeketten plukken. In de moestuin moet geoogst en omdat die altijd overvloedig is moet er ingevroren worden of uitgedeeld in de buurt. Het gras moet nu soms wel twee keer per week gemaaid en het onkruid groeit weer harder dan je vaste planten en je pootgoed en als je het onkruid trekken een weekje overslaat ziet je tuin er de hele zomer niet meer netjes uit. Je wordt gehaast en gestrest want de bezoekers van je tuin zijn kritisch en klagen liever over een stukje winde in je phloxen dan te genieten van je mooie margrieten en zinnia's.

In de herfst heb je geen haast want alles wat er dan in de tuin moet kan je best wat uitstellen tot zelfs na de winter maar je kunt er ook best tegen aan gaan als je wilt. Je kunt planten scheuren en uitdelen, je kunt gemakkelijk planten ruilen met anderen, struiken en bomen snoeien, noten rapen en genieten van de lang doorbloeiende cosmea's en monnikskappen, de verkleurde bladeren aan de bomen en de diverse paddenstoelen die op de meest rare plekken verschijnen. Je kunt de appels, vijgen en kweeperen oogsten. Appelmoes en jam maken . Je kunt nieuwe bollen planten en al vaste planten gaan inkorten maar je kunt eindelijk ook eens iets heel anders doen. Gewoon met een boek op de bank of naar een museum zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. In de zomer kun je niet naar buiten kijken of er roept een plant om aandacht of water maar in de herfst mag je rust houden en zijn de vele geurende bloemen verdwenen en blijft die vochtige wat zure rottende lucht van de vele gevallen bladeren je neus prikkelen. De avonden worden langer en het wordt weer knus bij de openhaard. Er komt rust in de tuin en in jezelf en als dat gaat vervelen heb je eerst de gezellige drukte van de feestdagen en daarna zie je de eerste akonietjes en sneeuwklokjes al weer en komt alles weer langzaam tot leven.

Door Herman Maas