Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Succesvolle eerste Eilanden-Nieuwsexcursie door het Volgerland

OUDDORP - Terwijl het 'wielergeweld' van het NK-wielrennen zich ontplooit langs het Volgerland (het natuurgebied ten zuidwesten van de Vuurtoren) verzamelt een aantal lezers van Eilanden-Nieuws zich op het parkeerterrein bij de vuurtoren voor de eerste Eilanden-Nieuwsexcursie. In samenwerking met Natuurmonumenten organiseerde Eilanden-Nieuws deze excursie. Dit om vooral de natuur 'dichtbij huis' op een laagdrempelige manier voor het voetlicht te brengen. De reacties van de deelnemers waren positief en daarom zullen waarschijnlijk in de toekomst andere natuurgebieden worden bezocht. Deze excursies worden ruim tevoren aangekondigd in Eilanden-Nieuws.

Katie van der Wende, geboren en getogen in Ouddorp en een ervaren natuurgids voor verschillende organisaties, was deze ochtend de gids voor de Eilanden-Nieuwsexcursie.

Het Volgerland is vrij te bezoeken, mits men op de aangegeven paden blijft. Goed schoeisel is ook aan te bevelen, want als het zoals nu veel geregend heeft, staat er op de verschillende paden soms wel een tiental centimeter water.
Katie legde uit dat het Volgerland van oorsprong een strandpolder is. Het getij kwam twee keer per etmaal via een kreek het gebied binnen. Dit duurde tot het eind van de 15e eeuw, toen werd het Volgerland ingepolderd en werd het landbouwgrond. Niet ieder deel van het gebied was van goede kwaliteit en daarom werd een deel aangemeld als 'Hoogland', dit was het vruchtbare deel en een deel was van slecht kwaliteit. Dat werd het 'Volgerland' genoemd. Bij de ruilverkaveling Herinrichting West werd in 2009 het Volgerland als natuurgebied ingedeeld. Vanaf die tijd kreeg de natuur de vrije ruimte. Wel zijn er hier en daar wat ingrepen van de mens nodig geweest om een gevarieerde vegetatie te krijgen. Verder is de oude kreek die door het gebied loopt verbreed en verdiept zodat het Volgerland - indien nodig - bij overvloedige regen als wateropvang kan worden gebruikt.

Het gebied met de gevarieerde planten- en struikengroei laat maar weinig meer zien van haar vroegere akkerbouwfunctie. Wel zijn hier en daar nog de resten van de sloten te zien door de stroken riet die er nog groeien. Volgens Katie van der Wende zijn er ook nog sporen van akkerbouwgewassen te zien tussen de vele andere plantjes die er in het gebied groeien.

In het gebied leven tal van vogelsoorten, maar vanwege de onrust in de lucht laten zij zich deze zaterdagochtend niet van dichtbij zien. Vooral voor weidevogels is het een belangrijk gebied. Vogels als de veldleeuwerik, kievit, scholekster en graspieper maken veel gebruik van dit gebied. Maar toch liet de veldleeuwerik zich horen en waren de verschillende zwaluwen van dichtbij te zien.

Tijdens de excursie blijkt dat achter elk plantje wel een 'verhaal' zit. Planten of struiken die men doorgaans zomaar voorbijloopt. Heel uitgebreid en interessant was de uitleg van Katie. De deelnemers aan de excursie werden deelgenoot gemaakt van de geheimen van de plantenwereld van het Volgerland. Zo kwam men er achter dat er een groot aantal verschillende soorten distels zijn en dat er een giftige plant is die alleen maar door een fel gekleurde rups bezocht omdat deze rups door zijn verblijf bij die plant eveneens giftig is geworden. Dit geldt ook voor de vlinder die later uit de rups zal groeien.

In het gebied is ook een vogelkijkscherm. Tijdens de excursie bleek dat het gebied meestal alleen maar te betreden is met goed schoeisel, zoals laarzen, want op het pad naar het vogelkijkscherm stond enkele decimeters water. Vanaf het scherm heeft men een ruim uitzicht op de verbrede en uitgediepte kreek. Een plaats bij uitstek voor de vele watervogels. Zo zijn er de ganzen en verschillende soorten eenden en andere vogels.

In het Volgerland kan men - zij het achter een afrastering - ook grazers tegenkomen. Tientallen Jersey-koeien van een veehouder uit de buurt begrazen een groot gedeelte van het natuurgebied.

De terugweg van de Eilanden-Nieuwsexcursie liep langs het fietspad in de Westhoofdvallei. Ook hier groeien, evenals in het Volgerland, een aantal verschillende soorten orchideeën. Misschien een onderwerp voor een volgende excursie.

(Eilanden-Nieuws bedankt Katie van der Wende, Natuurmonumenten en natuurlijk de deelnemers voor het welslagen van deze excursie).

< in kader >

Excursies

Het hele jaar door worden er door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Zuid-Hollands Landschap excursies gehouden. Op deze pagina een greep uit het aanbod. Voor actualiteit kan het best de sites van deze organisaties worden geraadpleegd of www.vvvgoeree-overflakkee.nl.

5 juli

19.30 uur: Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee, achter Melissant. Met een ervaren gids wordt u per excursiewagen achter een trekker, meegenomen over het zuidelijke deel van de slikken, waar u een prachtig uitzicht heeft op de daar grazende Fjordenpaarden en Heckrunderen. Tijdens de tocht vertelt de gids over het beheer en de begrazing van dit voor Nederland unieke natuurgebied en over het uitgestrekte en bijzonder bloemrijke landschap, dat broedgelegenheid biedt aan talloze weide- en watervogels. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-Slikken, (begin van Bieningenweg) bij Melissant. Kosten: € 6,50 (vw) en € 5,- (kind t/m 12 jaar). Reserveren via VVV Goeree-Overflakkee: 0187-681789. Org. Staatsbosbeheer.

19.00-21.00 uur: Natuurexcursie Kwade Hoek. Verzamelen: parkeerplaats Kwade Hoek, t.h.v. kantoor NM, Oostdijkseweg 105 in Goedereede. Deelname: € 3,- (vw) en € 1,50 (kind). Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee: 0187-681789. Org. IVN i.s.m. Natuurmonumenten.

dinsdag 6 juli thema: Struinen door de duinen
dinsdag 13 juli thema: Wat gebeurt er op de Kwade Hoek
dinsdag 20 juli thema: Struinen door de duinen
dinsdag 27 juli thema: Duinen, zand en strand
dinsdag 3 augustus thema: Natuurexcursie
dinsdag 10 augustus thema: Natuurexcursie
dinsdag 17 augustus thema: Landaanwinning op de Kwade Hoek
dinsdag 24 augustus thema: Duinen, zand en strand

27 juli

13.00-15.00 uur: Kinderexcursie (6-12 jaar) Kwade Hoek. Verzamelplaats: parkeerplaats einde Oosterweg in Ouddorp. Deelname kind t/m 12 jaar: € 2,-. Aanmelden bij VVV Goeree-Overflakkee: 0187-681789 of www.natuurmonumenten.nl/activiteiten. Org. Natuurmonumenten.

20 augustus

19.00-21.00 uur: Op ontdekkingstocht door de Westduinen in Ouddorp. Start: bij de kleine parkeerplaats t.h.v. Westduinweg 37, hoek Klarebeekweg in Ouddorp. Deelname: € 5,- (leden), € 8,- (niet-leden), € 4,- (kind t/m 12 jaar, niet-leden) en € 3,- (kind t/m 12 jaar, leden). Reserveren via VVV Goeree-Overflakkee: 0187-681789 of www.zhl.nl/natuuragenda. Org. ZHL.

14 september

14.00-16.00 uur: Natuurexcursie 'Scharrelkids, snoepen uit de natuur' op de Slikken van Flakkee, Bieningenweg in Melissant. Deelname € 1,50 p.p. Aanmelden bij VVV Goeree-Overflakkee: 0187-681789. Org. IVN GO.

16 september

19.30-22.00 uur: Vleermuisexpeditie Duinen van Goeree. Verzamelplaats: parkeerplaats werkschuur Scheelhoek, ca. 400 m voor Deltahaven 69 in Stellendam. Deelname: € 7,- (niet-leden), € 4,- (vw) en € 2,- (kind). -. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee: 0187-681789 of www.natuurmonumenten.nl/activiteiten. Org. Natuurmonumenten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding