Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Astrid Ophorst: verliefd op 'Waggel'

Wie bij autoliefhebberij alleen aan mannen denkt, heeft 't mis. Ook vrouwen kunnen heel gepassioneerd zijn. Dat blijkt gauw genoeg wanneer je met Astrid Ophorst (45) uit Herkingen aan de praat raakt over haar twee auto's: een nieuwe Fiat 500 én… een oude Lelijke Eend. Dat laatste klinkt natuurlijk niet vriendelijk, maar in de volksmond wordt de Citroën 2CV nu eenmaal zo genoemd. En met 22 lentes achter de rug is 't autootje inmiddels ook bijna een oldtimer. Vandaar.

Maar wat ís 't dat sommige auto's Astrid zó kunnen bekoren dat ze er heus een beetje verliefd op raakt? Gezellig en geanimeerd vertelt ze erover. En laten we eerlijk zijn: het zíjn natuurlijk schattige wagentjes, zowel de Eend als het Bolleke, zoals de Fiat 500 in België ook wel wordt genoemd.

Vrijheid

"Eigenlijk was ik op zoek naar een Fiatje 500. Die wilde ik altijd al graag. Toen kwam ik op Marktplaats een Citroën 2CV tegen, wit met blauwe strepen. Ik was meteen verliefd… En in plaats van een Fiat 500 kocht ik een Eend. Echt, het rijden erin is geweldig. En relaxed, want hard gaat 'ie natuurlijk niet. Maar een Eend is vrijheid, met het dak open en de wind door je haren. En kampeerstoelen die je er met één klik uithaalt en buitenzet. 't Is net een tent op wielen."

Charme

Maar da's niet alles. Astrid heeft sowieso een klik met auto's. Altijd al gehad. "Een auto is voor mij meer dan een vervoermiddel maar bezit op de een of andere manier ook een bepaalde persoonlijkheid en charme die ik erin zie. Mijn auto's hebben ook altijd een naam. M'n vorige wagentje, een Chevrolet Twin Spark, was 'de Chef'. M'n Eend gaat als 'Waggel' door het leven en m'n nieuwe Fiatje 500 heet 'Poky' omdat ik ze door haar uitvoering heel erg op een Pokémonball vindt lijken."

Beleving

Astrid heeft duidelijk gevoel bij auto's, en zeker als 't over 'Waggel' gaat spreekt ze steevast over 'zij' en 'haar'. Haar verliefdheid gaat trouwens niet alleen om het uiterlijk, ook het rijgedrag van de Eend vindt ze geweldig. "Haar snorrende motorgeluid, haar geschommel, deinende vering en hangen in de bochten, haar zachte stoelen waarin je lekker naar achteren zakt, het aparte schakelen met een pook uit het dashboard, je bent echt bewust aan 't rijden. Rijden in een Eend is beleving", schildert Astrid haar passie voor 'Waggel'.

Renoveren

"Wanneer 't met haar gebeurd is, zou ik echt huilen", weet Astrid nu al, "maar waarschijnlijk komt er dan weer een Eend. Ze doet er trouwens haar best voor dat 'Waggel' nog jarenlang meegaat. Haar bouwjaar, van 'Waggel' dus, is 1984 en de carrosserie is best roestgevoelig. Dat is ook goed te zien. Maar alle onderdelen zijn nog volop verkrijgbaar. Zo heeft Astrid haar troetelautootje al van een nieuwe oprolkap op het dak voorzien en van nieuwe stoelbekleding, natuurlijk in originele uitvoering. Volgend jaar hoopt ze verder te gaan met renoveren. Waar mogelijk doet ze dat zelf.

Slechts veertig

Aan de eendenserie waarvan Astrid er één heeft, is ook nog een verhaal verbonden. De serie werd geproduceerd in 1983/1984 en met de verkoopopbrengst sponsorde Citroën de zeilwedstrijd America's Cup van 1983. Deze eendenuitvoering is in een speciale oplage uitgebracht, in Frankrijk onder het modelnaam 'France 3', in Engeland onder de naam 'Beachcomber' en in andere landen onder de naam 'Transat'. Dat staat dus ook op de achterkant van Astrids exemplaar, waarvan er in Nederland slechts veertig rijden.

Retro 500

In het winterseizoen, zo'n beetje vanaf oktober/november, staat 'Waggel' op stal, met een kleed erover. Maar zodra het maart/april is komt ze er weer uit en trekt Astrid 't liefst met haar Eend eropuit, ook als er langere afstanden gereden moeten worden. "Als het winter is, kijk ik daarom al weer uit naar 't voorjaar!"
Voor wanneer ze niet met de Citroën op pad kan, heeft Astrid tóch ook een Fiat 500 voor de deur staan. Geen (bijna-)oldtimer, maar een prachtig retro-exemplaar van het bekende 500'tje van vroeger. En ook deze in een niet-alledaagse uitvoering: er zijn er slechts 150 van gemaakt. In een rood met witte kleurstelling, zowel binnen als buiten, is ook het Fiatje een schat om te zien. Maar toch, Astrid is er maar op één echt verliefd, op 'Waggel'!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding